Tréninkový jídelníček – Solit bez soli? Blbost!

Share

Sodík má u sportovců a kulturistů jednu z nejhorších pověstí. Otázkou je, zda je toto tvrzení oprávněné? Možná se budete divit, ale ani náhodou!

Skrze média je vám vtloukáno do hlavy, že sůl je špatná, nezdravá a zadržuje vodu v těle. Dle doporučení se tak snažíte, aby sodíku bylo ve vaší stravě co nejméně. Ovšem problémem těchto informací je to, že neberou v potaz potřeby aktivních lidí.

Sodík je z velké části zodpovědný za zadržování vody v našem organismu, které je tvořeno z 60% z vody. Je tedy logické, proč je tato vlastnost pro zdraví důležitá. Také zajišťuje udržení správného objemu tekutiny v tkáních a krve, což usnadňuje práci ledvinám, ty díky tomu lépe určí kolik vody je třeba vyloučit a kolik v těle ponechat.

Rovněž ale platí, že příliš velký příjem sodíku vede k vážným zdravotních komplikacích. Pro hardcore sportovce však platí, že díky sodíku se snáze zbaví toho, co v těle nepotřebují, skrze moč a pot.

salt

Průměrný člověk by měl denně přijmout minimálně 2 – 2,5 g sodíku, sportovec má potřebu vyšší. 

Sodík = sůl?

Asi každý si pod názvem sodík a sůl představí totéž, je v tom však rozdíl. V chemickém jazyce se sůl skládá ze sodíky a chloridu(NaCl), v této sloučenině je cca 40% podílu sodíku. Sodné ionty s pozitivním nábojem jsou pro lidský organismus životně důležité. Společně s draslíkem se sodík stará o správné fungování nervů a svalů.

Nesnažte se solit bez soli aneb Optimální příjem sodíku

Stejně tak jako chuť na sladké i neodolatelná chuť na slané dokáže pěkně potrápit. Jistě jste to také už zažili a je to způsobené nedostatkem sodíku. Výzkumy na toto téma prokázaly, že lidský mozek řídí chutě na slané a zajišťuje tak jeho optimální denní příjem. Nesnažte se tedy sodík ze své stravy odstranit a nahrazovat chuť soli jinými chutěmi (chilli, bylinky, pepř).

Chuť na slané vás stejně dožene. 

Zajímavost – Studie také ukázaly, že průměrný moderní člověk sní více jídla než tomu bylo v předchozích desetiletích, přesto však konzumuje více méně stejné množství sodíku.

Průměrný příjem sodíku sportovce by se měl pohybovat kolem 3,7 g denně a neměl by klesnout pod 2,7 g. Snažíte-li se dlouhodobě o nízký příjem soli, s největší pravděpodobností se vám to nepodaří, tělo vám to prostě nedovolí.

Při tvrdém tréninku a zvýšené potivosti ztratí tělo až 5 g soli, což je více jak doporučená denní dávka. Z toho důvodu se soli v jídle určitě nevyhýbejte. Chcete-li mít příjem sodíku pod kontrolou doporučujeme domácí přípravu jídel.

Sportujete? Solte

Nadměrné množství sodíku je spojované s řadou potíží jako např. zvýšený krevní tlak nebo tvorba ledvinových kamenů. Ve sportu jsou podmínky odlišné. Každý sportovec je jiný, tudíž se musí lišit i dávky sodíku podle intenzity tréninků, okolní teploty, stresových podmínek, stupně dehydratace apod.

Nesnažte se v rámci zdravé výživy snížit příjem soli na minimum. Mnoho vrcholových sportovců vykazovalo nedostatek sodíku a z toho plynula řada negativních dopadů na jejich sportovní výkony.

Neberte proto jeho příjem a celkově pitný režim na lehkou váhu.

Read more

Local News