Tréninkový jídelníček – Proč jíst po vzoru Pepka námořníka špenát?

Share

Zelenina je důležitou součástí jídelníčku člověka, zvláště pak toho, který na sobě dře. Mezi zeleninou je několik kandidátů, jenž mají pro tělo větší prospěch, mimo jiné druhy zeleniny do této kategorie patří i špenát.

Pepek námořník moc dobře věděl, proč je dobré špenát jíst!

Mýtus s velkým obsahem železa

Hned na úvod je třeba si vysvětlit, že špenát nemá nijak zvlášť vysoký obsah železa, i když se to tak obecně tvrdí. Jde o mýtus, který vznikl na základě matematické chyby (posunutí desetinné čárky). I přesto je však tato zelenina prospěšnou, díky množství draslíku reguluje krevní tlak a za zmínku stojí i vitamíny (A, C a B) a karotenoidy.

Špenát pro budování svalů

Pro muže, kteří dodržují fitness filozofii, je důležité vědět, jak podpořit růst svalové hmoty a získat větší sílu. Špenát obsahuje látky, které tyto spenat-1činností povzbuzují.

Kdo chce svaly, musí své tělo uvést do stavu růstu. K tomu je zapotřebí aminokyselin nebo fytochemikálií, které se nachází v rostlinách (tedy i ve špenátu). První takovou látkou je beta-ecdysteron, jenž dle věděckých výzkumů zvyšuje tvorbu bílkoviny v tělo až o 20% a celkově i sílu. Druhá látka je octacosanol, ta pomocí kyslíku urychluje odstranění kyseliny mléčné ze svalové tkáně krevním řečištěm.

Zařaďte špenát do svého tréninkového jídelníčku a sledujte nárůst svalové hmoty. 

Jak je to s kaloriemi?

Zvolíte-li nevhodnou úpravu špenátu, může být v kombinaci s tukem velmi kalorickým. Ve většině případů je to však dietní potravina (100 g má cca 25 kcal, 0,3 g tuků a 2,5 g sacharidů, 2 g bílkovin). Špenát obsahuje důležitou vlákninu, vápník, fosfor, vitamíny a malé množství železa.

Doporučujeme dietní, ale chutnou kombinaci grilovaného kuřecího prsa a špenátu.

Jak často špenát jíst?

Špenát je skvělá potravina, která může sportovci dost pomoc v jeho úsilí, chce to však zachovat určité intervaly příjmu. Proč?

Hlavní jídlo Pepka námořníka obsahuje kromě prospěšných látek také šťavelany, které mají určitý vliv na využití vápníku v těle. V přílišném množství mohou způsobit jeho nechtěné uvolňování ze zubů či kostí.

Účinky šťavelanů lze mírnit konzumací mléka.

Svůj tréninkový jídelníček obohaťte špenátem jednou za čas, tělo tak využije všech vlastností užitečných látek a vy získáte větší výkon, rychlejší nárůst svalů a více síly. 

Read more

Local News