Tréninkový jídelníček – “Na noc si dej tvaroh brácho?“

Share

Je tu další článek pro vyznavače tvrdé dřiny v posilovně. Tentokrát se podíváme na fenomén jménem tvaroh. Proč ho jíst, kdy ho jíst a kdy ho vynechat? Čtěte a zjistíte, že ne vždy se na rady z posilky dá spolehnout.

Asi každý cvičící nováček už někdy dostal moudrou radu od nařachanýho tvrďáka, že tvaroh je třeba, hlavně před spaním, aby to pořádně “rostlo“.

Ale je vanička tvarohu před spaním skutečně tak dobrý nápad? 

Proč jíst tvaroh?

Nejdříve si tvaroh představíme z té lepší stránky. Jde o velkou zásobárnu bílkovin ( cca 13 gramů bílkovin na 100 g tvarohu, což je při ceně za vaničku o 250 g gramech lákavý obsah, co si budeme povídat), ale také vitamínů (vitamín B) a minerálů. Za zmínku stojí i vápník, ale ten má dle nejnovějších výzkumů poněkud menší zásluhy, než nám bylo po celá léta vtloukáno do hlavy.

Zdá se tedy, že tvaroh je fajn výživná a cenově dostupná potravina, z niž se dají udělat výborné svačinky. 

Tvaroh může dobře fungovat jako cenný zdroj bílkoviny při budování svalového hmoty a tvrdí-li vám někdo, že svaly mu narostly právě po tvarohu, není důvod tomu nevěřit.

Je tu však jedno velké ALE, a to při konzumaci na večer. 

Tvaroh před spaním?

posilovnaVšeobecně rozumná rada všeho s mírou se dá aplikovat na všechny lidské činnosti. Ovšem je jasné, že v posilovně, kde se každý honí za každým gramem svalového hmoty navíc, nebude mít toto moudro příliš mnoho vyznavačů. V případě, že jedete v extrémně tvrdém tréninku a po všem “po čem roste“ se ženete jako slepice po flusu, pak se tvarohem cpěte, co hrdlo ráčí.

Ale pokud vás zajímá, co na takovou nálož v podobě celé vaničky před spaním říkají kromě svalů i ostatní části vašeho organismu, pak doporučujeme hlubší zamyšlení.

Kasein a špatná stravitelnost

Pojďme si tvaroh představit i z toho druhého, ne tolik pozitivního pohledu. Jako hlavní nevýhodu této v posilovnách opěvované potraviny můžeme označit špatnou stravitelnost, která způsobuje zažívací problémy, neklidné spaní a nevolnost.

Z důvodu pomalého uvolňování kaseinových bílkovin ho nedoporučujeme jíst ani před tréninkem ani před spaním.

Svaly vám porostou i tak a tělo vám jednou poděkuje

Nutno podotknout, že nejsme žádní velcí fandové práškové výživy a raději volíme pestrou stravu (viz Proč jíst po vzoru Pepka Námořníka špenát?), ale v tomto případě se přikláníme ke konzumaci kvalitního kaseinu jako doplňku stravy s postupným uvolňováním. Tvaroh není dobrým “nočním“ nebo “dlouhým“ proteinem, obsažené proteiny se prostě jen tráví dlouho (zhruba 8 hodin). A proč? Protože se tráví špatně a těžce!

Budete-li se o toto téma více zajímat, na internetu se na některých sportovně zaměřených webech (zatím bohužel naprostá menšina) začínají objevovat informace, jak to s tím nočním pojídáním tvarohu vlastně je.

Read more

Local News