Top 10 Úžasné domy pod zemí

Share

Vypadají jako bunkry připravené na drsnou válku. Jsou to ale pouze extravagantní domy slavných osobností, které mají peníze na to, si něco takového mohli pořídit.

1. Skalní dům v Missouri

Tento moderní energeticky úsporný dům o obytné ploše 1 300 metrů čtverečných je zasazen v pískovci, v jeskyni Festus. Celý interiér zapadá do prostředí, ve kterém byl postaven – tedy do skály. Stěny domu jsou z několika stran tvořeny samotnou skálou. Díky geotermálnímu teplu a chytrému designu dům nepotřebuje klimatizaci či topení.

2. Dům v Druidstone, Wales

Mistrovské architektonické dílo. Dům je, podle vlastních slov tvůrců, celkem jednoduchý. Jedna místnost je v podstatě oddělená buňkami a celkově splývá s okolní krajinou.

3. Schovaný dům ve Slezském vojvodství, Polsko

Tento podzemní dům od KWK Promes byl navržen se střechou z trávníku, který je ale přístupný pouze vlastníkům domu. Taková soukromá zahrada.

4. Podzemní dům Great Ormside, Cumbira, Velká Británie

Tento dvoupatrový dům byl postaven na místě starého lomu. Design pochází od architektů Johna Bodgera a od Phila a Heleny Reddy.

5. Visutý dům, severní pobřeží Velké Británie

Dům byl postaven tak, aby maximalizoval využití slunečních paprsků. I přes to, že většina domu je v podzemí se dům dokáže díky slunci celkem slušně zahřát. Unikátní systém sběru a filtrování dešťové vody zaručuje stálý přísun dobré vody. Takto by v daleké budoucnosti mohly vypadat všechny domy.

6. Květinový dům v Boltonu, Velká Británie

Tento skvost si nechal postavit bývalý kapitán fotbalového týmu Manchester United Gary Neville. Měl v plánu vybudovat ekonomický podzemní dům, jeho plány mu však chvíli mařilo město. Nakonec mu výstavbu povolili a Neville si tak mohl vystavět svůj 800 metrů čtverečný dům se čtyřmi pokoji. Okvětní lístky domu tvoří dostatečný přísun denního světla.

7. Pouštní dům v Řecku

Obdélníková stavba navržená architektem Decou je velmi šetrná k životnímu prostředí. Využívá přirozené světlo a teplo. Je postaven na svazích dvou přilehlých kopců. Využívá i tradičních řeckých architektonických prvků designu. Dům je viditelná pouze zepředu, i tehdy však připomíná spíše ruiny.

8. Komplex luxusních domů u rybníčku, Švýcarsko

Tento švýcarský komplex obsahuje devět domů spojených schody, které vedou dolů do sklepa, kde můžeme najít i podzemní parkoviště. Zemní domy, jak je jim přizdíváno, používají samotnou zem k ochraně před extrémními teplotami, větrem a deštěm.

9. Hobití dům ve Vals, Švýcarsko

Město Vals je známé pro své termální lázně a neuvěřitelné výhledy na krajinu. Právě proto je tento dům ideální pro bydlení. Je blízko lázním, díváte se z něj přímo na krásné hory, vytápění nebo chlazení nestojí moc peněz, a to díky perfektní izolaci domu zeminou. Chce to mít jenom ty peníze.

10. Jeskynní byty k pronájmu, Kandovan, Írán

Byty se nachází v Íránu na úpatí Mt. Sahand, kde před 700 lety vznikly přírodní vulkanickou činností. V nedávné době prošly rekonstrukcí, a tak poskytují veškeré pohodlí moderního domova.

Read more

Local News