Top 10 Psychické fenomény mozku, které zůstávají nevysvětleny

Share

Naše mysl je úžasná věc – do dnešních dnů totiž skrývá mnoho neznáma. Vědci jsou schopni popsat fenomény mozku, ale nedokáží si vysvětlit jejich původ. Mnoho z nás je zažívá v každodenním životě.

Pojďme si je, stejně jako vědci, popsat.

10. Déjà Vu

Déjà Vu budete pravděpodobně znát z filmu Matrix. Je to pocit, který máte v momentě, kdy si myslíte, že už jste danou situaci jednou prožili, viděli nebo slyšeli. Situace je provázena pocitem děsivosti nebo podivnosti. „Předchozí“ zkušenost je obvykle přičítána snu, někdy však máte pocit, že se situace opravdu v minulosti stala.

9. Déjà Vécu

Déjà Vécu (vyslovováno vay-koo) je stav, který si většina lidí plete s Déjà Vu. Déjà Vu je pocit, že jsme už něco zažili a opakovalo se to, na rozdíl od toho, v pocitu Déjà Vécu si situaci pamatujete do nejmenšího detailu – rozpoznáte například vůně nebo zvuky a víte, co bude následovat. Ze své vlastní zkušenosti můžu říci, že při jednom takovém stavu jsem doopravdy dopředu věděl, co se bude dít – a měl jsem pravdu. Je to děsivý a nevysvětlitelný jev.

8. Déjà Visité

Déjà Visité je méně běžný pocit, který zahrnuje záhadnou znalost nového místa. Například když se ocitnete v naprosto novém městě nebo krajině a přesně víte, kudy máte jít ke svému cíli. V normálním případě byste tuto dovednost neměli. Nathaniel Hawthorne popsal svou zkušenost v knize „Our Old Home“. Navštívil starou ruinu hradu a věděl o tomto místu naprosto vše.

7. Déjà Senti

Déjà Senti je stav, kdy jste si řečeným slovem, ať už vaším či nikoliv, navodili nějakou myšlenku, což je doprovázeno pocitem lehkého uspokojení. Po několika minutách si ale absolutně nevzpomenete, jaká slova vám onu myšlenku navodila.

6. Jamais Vu

Je zpravidla považován za protiklad Déja Vu. Jamais vu popisuje známou situaci, kterou nepoznáváte. Pozorovatel nerozpozná situaci, místo, slovo nebo člověka, přestože racionálně ví, že by jej měl znát. Chris Moulin z Leeds Univerzity požádal 92 dobrovolníků, aby napsali slovo „dveře“ 30 krát za 60 sekund. Následně začali studenti pochybovat o tom, že slovo „dveře“ něco znamená. To jej vedlo k názoru, že tento jev může být způsoben únavou mozku.

5. Presque Vu

Presque Vu je pocit podobný „už to mám na jazyku…“. Je to silný pocit prozření, které ale často nikdy nepřijde. Termín „presque vu“ znamená „téměř viděl“.

4. L’esprit de l’Escalier

L’esprit de l’Escalier (duch na schodišti) na nás přichází vždy pozdě. Výraz popisuje odpověď k urážce, vtipnou hlášku nebo chytrou poznámku, která přijde v nesprávný moment, kdy už není aktuální a my ji nemůžeme říci. Tento jev je doprovázen lítostí nad tím, že jsme neodvětili, když to bylo nejvíce potřeba.

3. Capgras Delusion

Capgras Delusion je fenomén, kdy osoba věří, že její blízcí přátelé a rodina byli nahrazeni identicky vypadajícím vetřelcem. Představa může být spojena s myšlenkou mimozemšťanů unášejících lidi. Tento klam se nejčastěji projevuje u lidí se schizofrenií, ale může se objevit i u jiných poruch.

2. Fregoli Delusion

Tato deziluze je vzácný mozkový jev, při kterém si člověk myslí, že stejná osoba používá více převleků. Je často spojována s paranoiou a přesvědčením, že se nás člověk v přestrojení snaží pronásledovat. Tento stav je pojmenován po italském herci Leopoldu Fregolim, který byl proslulý svou schopností rychle změnit vzhled v průběhu hry. Poprvé byl tento fenomén zaznamenán v roce 1927 u 27 leté ženy, která věřila, že je pronásledována dvěma herci z místního divadla.

1. Prosopagnosie

Prosopagnosie je fenomén, kdy lidé nemohou poznat obličej nebo předmět, který už znají. Lidé mající tuto poruchu jsou schopni použít jiné smysly na rozeznání lidí – vůni, styl a tvar vlasů, zvuk hlasu nebo způsob chůze. Klasický případ této poruchy byl prezentován v knize „The man who mistook hist wife for a hat“.

Read more

Local News