Top 10 Co dělat, když jste nezaměstnaný

Share

Dostali jste padáka a nevíte, co dělat? Najednou se ráno vzbudíte a můžete zůstat doma. Tedy do doby, než vám dojdou peníze. Co dělat během tohoto odpočinku?

10. Ucházejte se o podporu

Jestli Vás odmítnou ve zkušební době nebo vyhodí z práce, jděte si pro podporu (sociální dávky) pro nezaměstnané. Na úřadu Vám také pomohou najít a dostat se do nového zaměstnání. Nebo zkuste v něčem rozjet podnikání (určitě z odstupného nějaké peníze máte).

9. Spočítejte si finance

Ujistěte se, že zvládnte řádně platit nájem, auto a popř. živit rodinu nebo psa. Pokud s tím máte problémy, přejděte na levnější varianty živobytí. Kupujte jen ty nejnutnější potřeby a snižte cifry na výdajových účtech. Na přivýdělek si můžete zajít třeba na nějakou brigádu.

8. Začněte znova

Napište životopis (dnes už strukturovaný) a zkuste najít přes inzerát nebo přes úřad práce nějaké zaměstnání. Vaši minulost a neúspěchy můžete hodit za hlavu a do nového kolektivu přijít jako jiná osoba, než jste byli dříve.

7. Kontakty

Za život jste si udělali rozhodně hodně známých a kamarádů. Ti jsou pokus č.1 v hledání nové práce. Přítel se Vám dokáže v práci zeptat, jestli nepotřebují zaměstnance a bude větší pravděpodobnost, že budete mít zaměstnání s lepším platem, než přes úřad práce. Síť přátel je to nejlepší, co si může člověk budovat.

6. Odpočinek

Během volného času, který najednou máte, si pořádně promyslete, co chcete do budoucna dělat a třeba si pár dní někam vyjeďte nebo se jen tak dívejte na televizi. Dejte prostor svojí tvořivé mysli a přemýšlejte, co potřebujete. Možná nové město? Nějaký jiný obor?

5. Udržujte kontakt se spolupracovníky

Váš šéf nebo spolupracovníci si Vás mohou držet po boku pro případ, že jim budou chybět lidi. Možná Vás budou chtít znova najmout. Ale pozor! Přehodnoťte si, v jakém duchu jste z práce odešel a jak se Vám tam líbilo. Má to cenu, nebo najdu něco lepšího?

4. Buďte fit

Lenost většina lidí maskuje větou: „Nemám čas na sport, musím pracovat.“ Nyní se Vám otevřou nové možnosti a máte dostatek volného času. Skočte proto do posilovny nebo na bazén. Mozek se prokrví a zajisté bude daleko lépe fungovat.

3. Dělejte dobročiné práce

I vy můžete nyní přiložit svoje zkušenosti a sílu do dobročinných akcí. Je to také forma budování „sítě přátel“. Můžete se seznámit s řadou lidí a pomůžete vytvářet například nemocnice nebo přístřešky pro bezdomovce.

2. Surfujte na webu

Internetové inzeráty na práci jsou v dnešní době moderní. Během hledání práce je v pořádku, když odbočíte na zábavné stránky – např. o sportu, muzice, filmech nebo porno. Neodbočujte ale moc často (to neplatí pro menworld). Aby se Vám pak nestalo, že na konci dne zjistíte, že jste na stránkách s prací byli jen 10 minut.

1. Zůstaňte pozitivní

Netrestejte sami sebe za svoji situaci. Pravděpodobně se stala z dobrého důvodu. Stejně jste starou práci neměli rádi a je čas se pohnout dál! Právě teď nastala ta chvíle, kdy světu ukážete, že za něco stojíte. Tak rychle vstříc novým obzorům!

Read more

Local News