Tipy na cvičení, které neuškodí

Share

Dnes pro Vás máme 3 tipy, které Vám pomohou dosáhnout maximálního výsledku z Vašeho úsilí vynaloženého v posilovně a omezí riziko svalového úrazu.

1.  Udržujte si správnou tepovou frekvenci

Abyste dosáhli vysněné postavy, nemusíte se v posilovně sedřít a riskovat infarkt. Pokud jste ve fázi, kdy se chcete zbavit přebytečných tuků, je dobré cvičit na 50 % – 75 % Vašich možností tak, abyste se stále udržovali ve vhodné tepové frekvenci. Níže uvádíme přehled tepových zón a množství energie spálených z tuků (to chceme) a energie spálených z cukrů a svalů (to nechceme).

Výpočet maximální tepové frekvence

Nejdříve si řekněme, z čeho údaje v tabulce vychází ze vzorečku:

– muži:  220 – (věk x 0,8)

– ženy: 209 – (věk x 0,9)

Jednotlivé tepové frekvence se pak odvíjí od výsledku tohoto výpočtu

Max. tepová frekvence

Energie ze sacharidů (%)

Energie z tuků (%)

55 % – 65 %)

15

85

65 % – 75 %

32

68

75 % –  85 %

49

51

85 % – 95 %

66

34

95 % – 99 %

83

17

 

Jak sami vidíte, největší množství energie z tuků spalujete u nižších tepových frekvencí. Jenže, vzhledem k malé zátěži se jedná o větší procento z malého základu (na
př. při chůzi spalujete energii hlavně z tuků, té spalované energie jako celku je však minimum). Ideální je tedy kompromis mezi 2. a 3. skupinou tepových frekvencí.

2. Správný jídelníček je základ úspěchu

Důležitější než samotné cvičení je to, co jíme. Při správné skladbě jídelníčku nám k dosažení a udržení štíhlé postavy bude stačit malé množství pohybu. A naopak, pokud se celý den budeme cpát cukry, nebudou na nás hodiny v posilovně příliš vidět.

3. Odpočívejte

Svaly rostou a tělo se regeneruje v době, kdy má klid, nejvíce během spánku. Není cílem se v posilovně dřít každý den, ale dopřát tělu čas na regeneraci. Optimální frekvence cvičení je 3x týdně s tím, že v mezičase dopřejeme tělu prostor pro regeneraci, třeba i v nějakém wellness centru (pokud jste z okolí Prahy, můžete navštívit třeba wellness centrum v Aquapalace Praha).

Samozřejmě, výsledek našeho snažení ovlivňuje i vybavení posilovny, ve které cvičíme. Posilovna s dostatkem moderních strojů (ve frontě na stroj moc tuků nespálíme) Vám umožní nepřerušované cvičení dle nejmodernějších trendů a zvýší tak efekt našeho úsilí. Pokud chodíte do posilovny v Praze, najdete skvěle vybavené prostředí např. ve Fitness Aqupalace v Čestlicích. Takže, hurá na pásy a k činkám!

Read more

Local News