Tipy jak zlepšit učení

Share

Zdá se vám, že se stále učíte a nic neumíte, nebo to v brzké době zapomenete? Výsledky nových studií objasňují, jak pracuje mozek mladého člověka. A my Vám přinášíme pár typů jak na to. Pojďte to zkusit!

Nepamatujete si už nic z toho co jste se učili před pár týdny a chtěli byste to zlepšit? Učit se déle nemá tak velký efekt (a taky ne koho to baví…), jako učit se to, co nás baví a správnou formou.

1. Učte se před spaním

V noci, když spíme, mozek zpracovává informace, nashromážděné za celý den. Třídí na důležité a ty, které může klidně vypustit. Nejefektivnější je učit se před spaním a plně se soustředit na to co čtete, rušivé vlivy nejsou zrovna dobré. I když tento přístup je individuální – někdo při učení např. poslouchá mp3. Mladí lidé potřebují denně optimálně 8-9 hodin spánku.

2. Učte se několik dní před testem – a opakovaně

Vzpomínky jsou zažity lépe, pokud je mozek vystaven informaci opakovaně. Jedna veliká nalejvárna moc nefunguje, protože mozek nemá dost času si urovnat myšlenky. Nejlepší je, učit se dvakrát stejnou látku, další pokusy o zapamatování již snižují efektivitu.

3. „Krmte“ svou hlavu

Mozek je jako motor, funguje špatně, pokud mu netanktuješ „Natural“. Strava je důležitá pro tvorbu živin a proteinů. Hnědé pečivo s vejci ke snídani je daleko lepší, než si dát sladké cereálie a pomerančový džus. Hodně lidí snídani vynechává – a to je nejčastější chyba, které se studenti dopouštějí. Popř. nahrazují snídani tatrankou nebo něčím podobným. To má za následek zvýšení hladiny cukru v krvi a následující rychlou ztrátou energie.

4. Cvičení těla, je stejně důležité jako mozku

Denně by se mělo cvičit zhruba dvacet minut. Aerobní cvičení hodně zlepšuje funkci mozku, protože zvyšuje tok krve a redukuje stres. Cvičení také podporuje tvorbu nových neuronů.

5. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš

Mozek je v mládí lepší na zapamatování věcí, než mozek dítěte nebo staršího člověka. Vědci zatím neví proč, ale vědí, že lidský mozek má primární funkci zapamatovávání nových událostí. A mladí lidé jsou často vystavováni mnoha novým věcem.

6.Učte se to, co Vás baví

Nemá smysl plýtvat energií nad něčím, co Vás nebaví. Mozek si daleko lépe pamatuje věci, ke kterým má daný člověk citový vztah. Ostatní věci jsou pro něj tabu a špatně se „tlučou“ do hlavy.

Read more

Local News