Suplementy mohou pomoci při sportu

Share

Chodíte do posilovny, makáte jak šrouby a stále nevidíte na svém těle žádnou změnu? Zkuste si upravit jídelníček!

Přírodní strava

Svaly se tvoří z proteinů, které tělo získává z potravy – zejména z masa. Nejlepší je tedy pro zdravou životosprávu nejíst tučná jídla, bílé pečivo a různé majonézy. Naopak zpestřit jídelníček zeleninou, hnědým pečivem a velkým množstvím masa. Ne každý ale může spořádat takovou porci kuřete, aby to uspokojilo tvorbu jeho svalové tkáně. Proto jsou tu chemické doplňky stravy – a nejen proteiny.

Suplementy

Suplementy jsou umělé náhražky přírodní stravy.

proteiny – dodávají tělu bílkoviny pro tvorbu svalů, pokud je jí málo ze základní stravy

sacharidy – slouží pro nárůst hmoty ve svalové tkáni, jsou určeny především pro ty, kteří nabírají hůře na objemu tzn., že zvyšuje energetické rezervy.

spalovače – odbourávají tuky, snižují hladinu cholesterolu, mají protizánětlivé a antioxidační účinky, některé obsahují L-carnitin, který je nutný pro přeměnu tuků v energii

kreatin – čistý zdroj energie pro krátkodobou námahu, rozkládá podkožní tuk, podporuje růst a zvyšuje sílu, Výrobci zamlčují jeden důležitý fakt: Kreatin je sice zázračný suplement, ale nefunguje u každého. Údajně až 20% populace je vůči jeho účinkům imunní – jsou známy případy lidí, kteří během užívání kreatinu nepřibrali ani neztratili ani kilo, ale také lidí co po 2 týdnech užívání kreatinu přibrali 6kg!!

anabolyzéry – povzbuzovače, které Vám zvýší hladinu testosteronu v krvi a tím nabudí přirozené růstové hormony, nastartují transportní systém. Zvýší se Vám svalová síla a výkon, podpoří tvorbu svalové hmoty a zvýší její kvalitu, dodá i stimuluje energii i hluboko ve svalech, podporují spalování tuků.

aminokyseliny – chrání svalovou hmotu před opotřebováním a podporují nárůst a regeneraci

anabolycké steroidy – nelegální látka, která má sice masivní dopad na zvětšení svalů, na druhou stranu má ještě více vedlejších účinků – snížená schopnost reprodukce (reverzní-vratná), negativní vliv na játra a ledviny, tvorba vředů, vypadávání vlasů, …

Kombinace několika doplňků je dobrý krok pro vytvoření a udržení svalové hmoty, sami si musíte určit kolik a jak často budete užívat doplňky. Tělo je uzpůsobeno k tomu, aby se na něm tvořily svaly přirozeně – při dobré základní stravě, proto je lepší upravit si jídelníček a neutrácet zbytečně tisíce za chemické přípravky.

Read more

Local News