Staňte se Robinsonem na jednom z chorvatských ostrovů

Share

Je vůbec možné, aby se ve 21. století našlo v Evropě civilizací nedotčené místo, kde by se dala strávit robinsonská dovolená bez újmy na zdraví? Natož v Chorvatsku, které je díky své poloze, slanému moři, písečným plážím a dostupné vzdálenosti tolik oblíbené právě u tuzemských dovolenkářů? Chorvatsko robinsonády a robinsonský turismus představuje jako protipól k přeplněným plážím, nočnímu životu v městečkách i apartmánům nalepeným jeden na druhý.

Kombinace divočiny a pobytu u moře

Ne každý touží po společnosti hlučných mládežníků a rozdováděných dětí. A nemusí to být ani nechuť pobývat o dovolené ve společnosti více neznámých lidí na malém prostoru, která vede turisty k pobytu v takzvaných robinsonádách – osamocených dřevěných, nebo kamenito-dřevěných chatkách, jež jsou vystavěny dál od civilizace, přesto blízko moře a v čisté přírodě. Lidé bývají unaveni z celoročního shonu, špinavého ovzduší a klimatizovaných kanceláří. Touží po klidu, zeleni, ale nestačí jim trempování v českém lese, chtějí být u moře.

Chatky i domky pro líbánky nebo rodinnou dobrodružnou dovolenou

Volba ubytování tak záleží na samotných dobrodruzích. Buď si zvolí Chorvatsko – robinsonády na ostrovech Pag, Pašman, Brač, Hvar nebo Vis, anebo si vyberou Chorvatsko – mobilní domky, jež jsou rozesety v pustinách na pobřeží celého Chorvatska. Ubytování v mobilních domech je možné na Istrii, Kvaneru a v severní, střední i jižní Dalmácii. Robinsonády jsou variantou ubytování pro více osob, vejde se sem například čtyřčlenná rodina, nebo menší parta kamarádů. Ideálním místem pro strávení líbánek jsou jak tyto chatky na ostrovech, tak mobilní domky. Zařízení domků je oproti spartánským, ale romantických chatkám na ostrovech modernější. Neopakovatelné kouzlo poklidné dovolené uprostřed divočiny, přitom tak blízko České republice, mají oba typy ubytování.

Read more

Local News