Sprchovat se každý den? Není to tak nutné, jak se může zdát

Share

Hodně z chlapů bere horkou/ledovou sprchu jako svou každodenní povinnost a rituál. Ovšem podle nejnovějších vědeckých průzkumů se ukazuje, že opravdu není nutné se každý den sprchovat nebo nakládat do horké vany.

Myslíte si, že je třeba dodržovat hygienu každý den? Podle vědců to neplatí.

Přílišná hygiena mužům nesvědčí

Výzkumníci z Columbia University totiž zjistili, že příliš časté sprchování může způsobit vysychání kůže a tím dojde k jejímu popraskání. Tyto praskliny pak umožní vstup bakterií a dalších mikroorganismů do vašeho těla.

I když každodenním sprchováním smyjete pachy a pot, který jste vyprodukovali v průběhu dne, tak zároveň smyjete přírodní oleje, které vaše tělo produkuje a jsou nezbytné pro správnou funkci pokožky.

“Myslím, že každodenní sprchování má převážně estetické důvody,“ řekl Dr. Elaine Larson, expert na infekční onemocnění z Columbia University School of Nursing. “Lidé si myslí, že po sprchování budou čistší, ale z bakteriologického hlediska to není ten případ,“ dodal Larson. “Samozřejmě, pokud jste absolvovali náročný den, nebo jste byli cvičit, pak je sprcha nezbytností.“

Výzkum dále poukázal na fakt, že obyčejné mýdlo není tak špatné, protože je kolikrát lepší, než moderní sprchové gely.

Odborníci tak dodávají, že je v pořádku, pokud lidé dbají o svou hygienu, ale pokud nevyvíjíte nějakou náročnější fyzickou aktivitu, pak každodenní sprcha není nutností.

Read more

Local News