Sere vás tchyně? Víme, co dělat!

Share

Není tolik témat, o nichž by se navyprávělo tolik vtipných historek, jako zrovna v souvislosti s tchyněmi. Mezi ty nejoblíbenější patří „tchýně a uzený, nejlepší studený“. Také to tak máte? Každá návštěva matky vaší partnerky ve vás vzbuzuje doslova vražedné sklony? Jsou vaše vztahy na bodu mrazu a máte pocit, že chyba je pouze na straně tchyně?

Zkuste se zamyslet také sami nad sebou, existuje několik rad, jak vycházet s tchyní alespoň v rámci možností.

Vyzkoušejte je, bude se vám žít lépe. 

Zkuste ji pochopit

Přimět tchýni, aby k vám cítila sympatie, není vždy snadné. Mnohem jednodušší to ovšem bude, když se ji pokusíte pochopit. Vzal jste si její milovanou holčičku, byť už trochu odrostlou a odvedl ji od ní. Ona se teď bojí, jestli se má s vámi dobře, chce vás převychovat k obrazu svému, aby bylo vše podle jejích představ. Možná to není zrovna vhodné, ale je potřeba si uvědomit skutečnost, že všechno dělá jen z mateřské lásky.

Berte ji s humorem

I když to vypadá jako hodně tvrdý oříšek, neberte slova své tchýně úplně vážně. Zvlášť, pokud vás zahrne výčitkami. Zkuste se nad to povznést, obrátit řeč jinam. Pochvalte ji (neironicky) nový účes, řekněte jí nějakou veselou historku, zkrátka zkuste odlehčit daný moment. Za žádnou cenu se nenechte vytočit. Mohlo by to skončit dost ostrou hádkou.

Navíc jí přeci neuděláte tu radost, že?

Chvalte, ale s mírou

Máte se svou tchýní neustále konflikty? Cokoliv uděláte, je špatně a ona by to zvládla mnohem lépe. Slýcháte dnes a denně, jak si její holčička špatně vybrala, kdyby tak dala na ni a vzala si Vomáčku z vedlejší ulice. To je příklad běžného vztahu s tchýní, bohužel. Zkuste to vzít z opačného konce, pochvalte jí, že svou dceru vychovala jak nejlépe mohla. Dejte jí najevo, že si jejích názorů vážíte. Pochvalte jí někdy její jídlo, jak moc dobře vaří. Bude se tak cítit více důležité a může to prolomit ledy. Ovšem zase to nepřežeňte, abyste nedocílil spíše toho, že u vás bude denně na návštěvě.

Stanovte si přesná pravidla

Vadí vám, že je u vás tchyně den co den? Chcete také trochu svého soukromí se svou rodinou a ne mít „maminku“ stále za zadkem? Neřešte to hádkou, zkuste naopak mile a v klidu si o tom se svou tchyní promluvit. Vysvětlete jí, že jste rádi za to, že vás navštěvuje, ale je potřeba, aby trochu myslela na sebe. Zašla si častěji ke kadeřníkovi, za kamarádkou. Přeci nebude pořád trávit svůj drahocenný čas u vás. Je to taktika, která nemusí mít vždy 100% úspěch, ale je to buď anebo. Pokud vám to vyjde, budete ještě za dobráka, který myslí na dobro své tchyně.

Pokud nechcete taktizovat, tak zkrátka řekněte pravdu, zkuste se s ní domluvit na pravidelných návštěvách dvakrát týdně.

Mluvte o tom s partnerkou

Pokud máte opravdu velké konflikty se svou tchyní, je rozumné si o tom promluvit se svou partnerkou, která by měla být na vaší straně. Jestliže uvidí vaši snahu o urovnání vyhrocených vztahů, měla by to být právě ona, která se svou matkou promluví.

Na závěr jeden vtip o tchyních:

„Miloš prosí ďábla: klidně ti upíšu svůj život, jen mne prosím zbav mé tchyně!, ďábel mu na to odpoví: to nepůjde, my máme zakázáno dělat dobré skutky!“

Read more

Local News