Rozhovor se starostou Prahy 11 Daliborem Mlejnským

Share

1. Starostou Prahy 11 jste již necelých osm let, na Jižním Městě bydlíte již třicet let. Čím vám tento kousek Prahy tak učaroval?
Na Jižní Město jsem se v patnácti letech přestěhoval s rodiči z rodného Břevnova. Ze začátku jsem samozřejmě neoplýval nadšením. Břevnov jsem miloval a nechtělo se mi jej opouštět, stejně jako celou klučičí partu. Postupem času jsem si však na nové místo začal zvykat a nacházet v něm zalíbení. Začal jsem běhat v přilehlých lesích a to mi vydrželo dodnes. S přibývajícími léty jsem objevoval další a další zajímavá místa a benefity Jižního Města. Toto místo není jen panelákovou zástavbou. Pokud mu chce dát člověk šanci a otevře oči dokonán, najde si zde bezpočet míst, která jej okouzlí stejně jako mě.

2. Co považujete za váš největší úspěch na radnici?
Těžko vypíchnout jeden jediný úspěch. Obecně bych řekl, že se soustředíme na to, aby se tu dobře žilo rodinám a Jižní Město bylo místem na celý život. Stavíme proto nejen mateřské školky, ale také domy pro seniory, opravujeme školy a sportovní centra…

3. O post starosty budete bojovat i v nadcházejících komunálních volbách. Čím chcete přesvědčit občany, aby vás znovu zvolili?
Jsem starostou už osmým rokem, a myslím, že občané Prahy 11 sami vědí nejlépe, co se za tu dobu u nás změnilo, a ocení výsledky naší práce. Lidem jsem před osmi lety slíbil, že Jižní Město bude pohodlné a vše budou mít za rohem: školku, obchod, sportoviště či park. Co jsem slíbil, to jsem také dodržel.

4. Jak se Jižní Město za vašeho působení na radnici změnilo?
Například před měsícem jsme otevřeli nový plavecký bazén, který různí politici slibovali občanům snad už třicet let. Dále park před Chodovskou tvrzí… máme také vlastní pivovar, ve kterém se točí, jak jinak než pražská jedenáctka. Bylo nutné vybudovat základní atributy pořádného města a pivovar mezi ně určitě patří!

5. Už nebudete kandidovat v dresu ODS. Nedávno jste se rozhodl kandidovat za hnutí Jižní Město-náš domov. Proč jste se rozhodl pro takovou změnu?
ODS jsem opustil z rodinných důvodů a bylo to velmi těžké rozhodnutí, ve straně jsem byl od roku 1992. Zároveň ale musím říct, že jsem se se stranou čím dál tím víc názorově rozcházel. ODS bohužel zradila svoje voliče, když oproti svým slibům zvyšovala daně, tehdy jsem to hlasitě kritizoval. Nechtěl jsem už pokračovat v politice, ale pak mě oslovilo vznikající hnutí Jižní Město-náš domov, a já poznal, že je to parta nadšenců, kteří navíc znají Jižní Město jako své boty a proto ví nejlépe, co jeho občané chtějí. Jsem na jejich kandidátce jako nestraník.

6. Než jste vstoupil do politiky, byl jste podnikatelem v cestovním ruchu. Co vás na politice tak lákalo, že jste kvůli ní opustil prostředí byznysu?
Už v mládí jsem se o politiku zajímal, avšak v té době pouze pasivně. S přibývajícími léty jsem měl čím dál tím větší touhu pomáhat občanům této země, přiložit ruku k dílu a přispět k pozitivním změnám. Velký rozhled mi dalo právě cestování. Viděl jsem, jak se některé věci řeší v jiných zemích a často si říkal: toto by se lidem u nás líbilo.

7. Když jste podnikal v cestovním ruchu, znamená to, že rád cestujete? Přirostla vám některá z destinací k srdci?
Navštívil jsem nespočet zajímavých a krásných míst a abych řekl pravdu, netroufám si říci, která ze zemí mne okouzlila nejvíce. Každá země a kultura má v sobě něco krásného a nezaměnitelného. Jedno však mohu říci zcela bez rozmyslu a to, že jsem se vždy rád vracel zpět domů. Staré dobré české úsloví „všude dobře, doma nejlíp“ má v sobě kus pravdy.

8. A naopak, jaké místo na Praze 11 byste doporučil zahraničním turistům?
Určitě by to byla Chodovská tvrz, kde jsou pravidelně pořádány jazzové koncerty a v průběhu července se mohou příznivci vážné hudby zaposlouchat do Tónů Chodovské tvrze. Navíc je tato stavba velice zajímavá i architektonicky.
Velice netradiční pohled je také na jedenáct trafostanic, které byly v nedávné době poskytnuty jako „plátno“ jedenácti autorům, kteří pomocí sprejů zvelebili tyto doposud nevzhledné objekty. Všechny trafostanice jsou zakomponovány do netradiční mapy, díky níž se mohou lidé jednoduše orientovat a nevynechat tak žádné z uměleckých děl.

9. Máte čtyři děti. Je náročné být otcem šestičlenné rodiny a zároveň politikem na plný úvazek?
Čas od času je to skutečně náročnější, ale naštěstí mám milující manželku, která se stará nejen o rodinu, ale i o celý dům a zahradu. Je úžasná kuchařka, když přijdu domů, čeká na mne teplá večeře. Co víc bych si mohl přát.

10. Jak se nejlépe odreagujete po náročném pracovním dni?
Na Jižním Městě je úžasné, že tu je všude kousek do přírody. Chodím pravidelně běhat do Milíčovského lesa. Teď jsme otevřeli novou sportovní halu s bazénem, tak se těším, že tam budu chodit plavat.

Read more

Local News