Rotační a křížový laser a jejich využití ve stavebnictví

Share

Přístroj, se kterým se seznámíme v následujících řádkách, slouží k měření rozměrů vodorovné nebo skloněné roviny. Dokáže tak určit „hranice“ plochy s určitým sklonem, buď rovným, nebo šikmým. Z toho vyplývá, že nám velice usnadňuje práci, především eliminuje chyby, kterých se dopustíme při manuálním měření zastaralými metodami, např. pomocí klasického měřícího pásma, kružítka a dalších školských pomůcek.

Rotačních laserů se užívá zejména ve stavebnictví, když je zapotřebí vytyčit rozsáhlejší plochu pro budoucí stavbu při úvodní přípravě terénu (je možno je použít i v interiéru při měření rozměrů místnosti). Přístroj se umístí na vodorovnou nebo skloněnou plochu, sám se potom urovná do roviny a začne pracovat. Ovládat ho může jeden, i nezkušený pracovník (na rozdíl od dříve užívaného a méně praktického nivelačního přístroje). Ovládání rotačních laserů je velice snadné i pro amatéry.

Rotační lasery mají dosah řádově stovky metrů a jsou tedy vhodné do takřka všech stavebních ploch. Na trhu jsou samozřejmě k dostání lasery nejrůznějších typů, takže nejen jejich parametry, ale i cena se mohou značně lišit. Ta se však většinou pohybuje v řádech desítek tisíc korun, investici do rotačního laseru je tedy dobré předem důkladně zvážit, abyste se rozhodli správně a laser odpovídal vašim požadavkům. Rotační laser funguje na stejném principu jako ten klasický: vysílá (emituje) paprsek, který reaguje na překážky ve svém okolí.

Paprsek rotačního laseru má zpravidla červenou barvu a je rozpoznatelný lidským okem, ovšem lépe je vidět v místnosti než venku. Při vysílání paprsků se rotační laser otáčí (jak logicky vyplývá z jeho názvu). Vzhledem k tomu, že nejde o přístroj právě levný, a jelikož mu při umístění na staveništi hrozí značné nebezpečí, bylo vyvinuto příslušenství, jež používané lasery pomůže ochránit. Jde například o stativy, na které se rotační laser umístí a připevní. U většiny stativů lze nastavit výšku základny a rotační lasery dokážou přesně zaměřit i z takového místa.

Kromě rotačních laserů se na stavbách a podobných místech používají rovněž tzv. křížové lasery, které slouží k dokončovacím pracím. Jsou vhodné spíše do interiérů, zaměřují totiž méně rozsáhlé plochy, lze je použít například při instalaci sanitárních zařízení nebo kuchyňské linky. S použitím křížových laserů získáte jistotu, že jste rozměry konkrétního místa změřili s přesností s odchylkou na desetiny procenta.

Křížové lasery jsou na rozdíl od těch rotačních levnější (jedná se přece jen o konstrukčně méně složitý přístroj s nižším výkonem), pro profesionální stavebníky se nicméně vyplatí vlastnit alespoň jeden kus od každého druhu. I ve stavebnictví se totiž pokrok odehrává mílovou rychlostí, a kdo nechce být pozadu, musí jít s dobou.

Read more

Local News