Ricochet, začínáme

Share

Foto: .Fabio, Flickr.com

Jste v této hře profesionálové, nebo naopak váháte, zda tento sport vůbec vyzkoušet? Těm, kteří ricochet ještě nikdy nehráli a chtějí se pořádně fyziky vyčerpat, radím – jděte do toho! A o čem to vlastně je?

Ve své podstatě je richocet raketový sport, při kterém svoji aktivitu vybíjíte v relativně malém uzavřeném prostoru. Výhoda malého prostoru je taková, že vám míček neuletí příliš daleko, když se do něj nestrefíte. „Nevýhodu“ zase představují stěny, které díky své blízkosti váš míček nasměrují do míst, kam musíte velmi akčně doběhnout.

Rakety jsou lehké, vhodné i pro děti, míčky tři druhy dle pružnosti (červený pro začátečníky, šedý pro profesionály), kurt 8m dlouhý, 5.50m široký a 2.70m vysoký. Člověk by až řekl, že jde hrát squash, ale pravidla jsou jiná – jednodušší a je jich méně.

Podání losuje elektronické zařízení umístěné v čelní stěně místnosti – zmáčkněte pouze RESET a START najednou. Kontrolka vám napoví, ze které strany hřiště máte podávat. Podává vždy ten, který získal bod. A základní pravidla?

Pravidlo č.1: Při podání se strefte míčkem nejprve do přední stěny a dbejte na to, aby dopadl do partnerova hracího pole, které je barevně ohraničeno = polovina pole, kde oba stojíte.

Pravidlo č.2: Při podání stůjte jednou nohou v podávacím poli. Je jednoduché určit, kde leží: Plocha, kde oba partneři hrají, je rozdělena napůl. Vaše pole je znovu rozpůleno. Z těchto vašich dvou polovin, je právě ta menší a blíže ke středu vaše podávací pole.

Pravidlo č.3: Na přední stěně je cca 30 cm nad zemí červená čára. Pod tu nikdy nemiřte.

Pravidlo č.4: Odehraje-li váš soupeř míček, vaším úkolem je ho pálkou odrazit do jakékoliv stěny včetně stropu, ale pozor – vždy se míček musí odrazit od přední stěny, proti které stojíte při hře čelem. Je jedno, v jakém pořadí se do ní strefíte.

Pravidlo č.5: Jakmile míček dopadne na zem dvakrát, nelze už odehrát.

Body se počítají elektronicky buď ručně, nebo dálkovým ovládáním. Na čelní stěně uvidíte své skóre, hraje se do 15, celkem na 3 sety. Pokud je skóre vyrovnané, snažíte se druhého předehnat o 2 body při svém podání, nebo dosáhnout 21 bodů nezávisle na tom, kdo podává. Až zvítězíte, kontrolka začne vesele blikat. Zmáčkněte START pro další set.

Ricochet je velmi akční sport a již po 10 minutách začnete pociťovat zrychlenou srdeční činnost. Je to proto skvělý způsob, jak se bavit a zároveň se stále udržovat v kondici.

Read more

Local News