Recenze sportovních hodinek TomTom pro běžce

Share

Jako velký nadšenec sportu obecně a běhání konkrétně jsem odolával nákupu profesionálních sportovních hodinek. Během svých bežeckých začátků jsem si poměrně dlouho a dobře vystačil s telefonem připnutým k armbandu, což se zdálo jako dostačující, ovšem jen základní měření mého výkonu. Omezené informace o zlepšování i spalování tuku mě začaly pomalu, ale jistě tlačit k jinému měřiči.

Shodou okolností mi právě v době poohlížení se po profesionálním “měřidlu“ přišla nabídka na recenzování sportovních hodinek TomTom Sport Watch. Samozřejmě, že jsem této možnosti využil. 

TomTom Multi Sport Watch

Společnost TomTom (známá spíše pro své navigace do auta) vstoupila na trh sportovních měřičů hned s několika typy sportovních hodinek, já dostal možnost otestovat ty z vyšší řady Multi Sport Watch, které oproti těm “chudším“ Runner GPS Watch nabízí kromě běžeckého módu také režimy na plavání a cyklo tréninky. Mód pro běhání je však u obou typů identický.

I když nejsem žádný “model“, první věcí, která mě zaujala byl vzhled i lehkost hodinek. A nejen mě, už několikrát jsem odpovídal na zvídavé otázky svých známých, co to mám za super hodinky. 

Jednotka hodinek se dá snadno vyjmout z celopryžového pásku, tudíž je možné využívat více barevných kombinací, nebo spíše v mém případě pořídit jeden pásek v růžové barvě a hodinky tak půjčovat své přítelkyni. Samotný pásek je příjemně pružný, na ruce netlačí a zároveň pevně drží na svém místě. Drobným nedostatkem je malý gumový proužek, sloužící k uchycení přebytečné délky pásku, ten se při běhu posouvá, a tak je tam vlastně tak trochu zbytečným.

Hodinky mi vyhovují, i co se tloušťky i váhy týká, při sportu je sotva cítím. V porovnání s kamarádovými konkurenčními (Nike SportWatch) jsou ty mé poloviční a vypadají mnohem lépe, i když to je pouze můj názor. Zvláště pak musím pochválit displej s rozlišením 144 x 168 pixelů a úhlopříčkou 1,37 palce, který je čitelným na sluníčku i při večerním šeru, kdy lze zapnout noční mód, který nezhasíná. Za zmínku stojí také tvrzené sklo Gorilla Glass.

Intuitivní ovládání a práce s menu

I když jde pořádně nadupané zařízení, je ovládání i pohyb v menu hodinek skutečně intuitivní. K ovládání slouží čtyřsměrné tlačítko v pásku hodinek a musím říct, že přesnost každého “zmáčknutí“ mě překvapila, v cyklo rukavicích i v době, kdy už jsem byl zpocený od hlavy až po konečky prstů, byl každý klik jistý a přesný, čemuž dopomáhá i možnost zvukového nebo vibračního potvrzení.

Pohyb mezi pohotovostním menu a stavovou obrazovkou ovládnete jedním stiskem vlevo a lehce tak získáte informace o stavu baterie, aktualizacích, stavem paměti. Zmáčknutím doprava najdete nabídku s tréninky a stiskem dolů se dostanete do nastavení funkcí. K podsvícení displeje slouží vyznačené místo na rámu hodinek.

Zobrazení všech údajů je stejné při každé sportovní aktivitě. 

Prostor displeje si rozdělují tři volitelné údaje, jeden hlavní (velký) a v horní části další dva. Vybrat si lze mezi zobrazením reálného času, délky tréninku, tempem a průměrným tempem, vzdáleností, rychlostí (vč. průměrné), kaloriemi, tepovou frekvencí. Já si nastavil jako hlavní údaj rychlost a jako doplňkové údaje tep a uběhnutou vzdálenost.

Hodinky zvládají nejen klasické měření, rovněž pohlídají intervaly pro odpočinek, protažení, zahřátí aj. Také vám doporučí ideální tempo, tep a mohou vám vytvořit virtuální závod s vámi samotnými za použití údajů z předchozího běhání nebo s jinými soupeři z My Sports.

Hodinky MultiSport Dark Grey jsou voděodolné až do 5 atmosfér, vhodné pro trénink plavání i běh či jízdu na kole v dešti. E-shop Datart.cz, cena 4 190,-

GPS a dalších vychytávky nejen pro běžce

Sportovní hodinky TomTom jsou vybavené citlivým přijímačem GPS signálu, jenž není zakrytý, tudíž je příjem pokaždé bezproblémový. Opravdu! Hodinky našly mou polohu rychle, díky technologii QuickGPSFix, jenž urychluje příjem signálu.

Všechny naměřené hodnoty se dají ukládat online, problémem není ani zobrazení mapy. Chytré funkce hodinek lze ještě více rozšířit pomocí sportovních aplikací.

V případě indoor tréninku se namísto GPS můžete spolehnout na pohybový senzor, sbírající údaje z ruky. Výsledky jsou přesné, lze je ručně upravit podle údajů z trenažéru (př. běhacího pásu). Hodinky budou kalibrované i pro příště.

Závěrem může jen říct, že hodinky se pro staly jakýmsi osobním trenérem, který mi pomáhá zvolit správné tempo a hlavně mi nabízí možnost stálého zlepšování. Soupeřit sám se sebou je obvzláště motivující! Rovněž oceňuji multifunkčnost měření pro různé sporty.

Možná je škoda, ze hodinky nenabízí také mód pro běžnou chůzi – což by uvítal nejeden začátečník-běžec-chodec.

A vzhledem k tomu, že mě testování hodinek přesvědčilo ke koupi, mohu jako výhodu uvést i dobrou cenu. Základní varianta (TomTom Runner GPS Watch) začíná na 3 690 Kč, dražší modely s větší výbavou vyjdou o něco dráž, viz www.datart.cz/sportovni-hodinky

Ještě jeden malý důkaz o tom, že s hodinek TomTom nespustíte oči!

Za zapůjčení zapůjčení hodinek i možnosti výhodné koupě děkuji obchodu Datart.cz

Read more

Local News