Rakovina kůže není jediným důvodem, proč to nepřehánět se sluněním

Share

Jak již asi sami dobře víte, jsou jisté činnosti a akce v životě lidském, s nimiž to není dobré přehánět, jinak máte zaděláno na rakovinu. Jako první většinu asi napadne náhodnou osobu něco jako pití a kouření, ovšem začíná nám teplá sezóna roku a je tudíž rozhodně na místě utrousit i na téma opalování pár informací…

I to nejmenší dítě dnes ví, že být pořád na sluníčku je špatné pro kůži a když to s ním člověk ale opravdu dost přehání, rakovina kůže mu jednou někdy časem radikálně a fatálně zkříží dovolenkové plány. Jak ale právě zjistili na Yale School of Public Health, slunění (všech forem, že ano) ovšem přináší ještě další zádrhely a je přímo odpovědné za další zdravotní problémy.

Poté, co byla v rámci průzkumu zkoumána, prohlížena a proklepnuta celá pětistovka lidí, která se v minulosti aktivně slunila nebo chodila „do solárka“, bylo zjištěno, že jsou často postiženi „slunící posedlostí“. Jde o lidi, kteří se slunili opravdu přehnaně a navíc po akci pociťovali „pocity klidu a míru a radosti“ + byli více jak šestkrát spíše závislí na alkoholu a třikrát více trpěli na Seasonal Affective Disorder (SAD – sezónní porucha nálady), což je forma deprese, jenž vás zasáhne typicky v zimní měsíce.

A od alkoholu a jeho nadužívání je to již jen kousek k celé řadě dalších problémů (vysoký krevní tlak, kouření, srdeční choroby, sezení v hospodě místo pohybu, nemoci jater, cukrovka, …). I podle kliniky Mayo má být člověk velmi opatrný a při jakémkoliv řešení zimní deprese nesmírně trpělivý (jakákoliv zimní deprese nás činí více podrážděnými a se sklony k nabírání váhy).

Toto celé pochopitelně neznamená, že slunění způsobuje depresi a alkoholismus, jen že je snadné k nim pak sklouznout, když člověku „klesne endorfinová dávka“. Pakliže někdo trpí SAD, předepisuje se mu dnes velmi často světelná terapie a jak známo, alkoholismus a deprese jsou doslova rodní bratři. Vystavení UV světlu zvyšuje tělesnou produkci endorfinů (i.e. známé „hormony štěstí“), což logicky znamená, že právě solárko poskytne podobným lidem vítanou endorfinovou dávku tehdy, když se zrovna cítí absolutně pod psa.

Nemluvě o tom, že když už má člověk jednu formu závislosti, lehce se sklouzne k jiné. Rovněž není dobré vyměnit jednu závislost na jinou (nikotinové žvýkačky versus cigarety namátkou).

Abychom to ale celé nějak shrnuli – i když vám Slunce zajistí ideální dávku vitaminu D, přehánět to a navíc systematicky je zbytečným žádáním si o problémy. Jako ve všem, i zde platí ona známá zdravá střední cesta + při slunění mazat každý milimetr svého těla. Věřte nám, že rakovina vám vaši náladu dlouhodobě nijak nezvýší…

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News