Psaní deníku může změnit váš život, proč?

Share

V současné době psaní klasického papírového deníku už je jen raritou. Dnešní mladí lidé spolu komunikují pomocí počítačů a telefonu. Psaní deníku už není tak obvyklé jako dřív a už vůbec ne do klasického sešitu, který je pak potřeba shovávat před rodiči. Tajný deník je obrazem našich myšlenek, zapisujeme si sem své radosti i trápení. V současné době možná trochu scifi, dříve naprosto běžná záležitost. Přitom psaní deníku může být hodně důležité i pro naši budoucnost.

Osobní deníky představují zpověď naší duše. Zobrazují naše myšlenky, životní události, které právě prožíváme, přitom si je do budoucna nebudeme pamatovat a zapsáním do deníku je zvěčňujeme. Vytváření deníku nás uklidňuje, funguje jako zpověď, kdy se vnitřně vypovídáme ze svých emocí. Zde je přehled základních výhod, které nám psaní deníčku přinese.

1. Uvolnění stresu

Žijeme v hektické době a jsme neustále v pohybu. Mnohdy ani nemáme čas se zastavit a jen tak přemýšlet, ventilovat své pocity. Nebo se nám ani po celodenním maratónu nechce své zážitky sdělovat někomu dalšímu. Právě zde si můžeme ulevit psaním deníku. Věnujme denně alespoň pár minut tomu, abychom si sedli a napsali pár řádků o tom, co jsme prožili, jak se cítíme. Utřídíme si tak myšlenky, srovnáme si v sobě své pocity a budeme se cítit mnohem více uvolnění.

2. Zachová naše myšlenky, nápady a sny

Kolikrát nás během dne napadne geniální myšlenka nebo nápad, který bychom mohli využít i v budoucnu, ale jak přijde, tak zase odejde a za pár dní už nevíme nic. I tady bude fungovat deník na 100%. Zkusme si zapisovat důležité nápady a myšlenky. Nikdy nemůžeme vědět, zda je v budoucnu nevyužijeme. Někteří z nás zase mají živé sny, které mohou znamenat něco důležitého. Sny jsou obrazem duše a mnohdy jsou úzce propojeny s našimi myšlenkami. Proto je vhodné si ráno zapsat svůj se do deníčku, lépe tak můžeme přemýšlet o jeho podstatě.

3. Intimní zóna, do které nikdo nesmí

Další výhodou deníčku je skutečnost, že do něho můžeme psát absolutně všechno, co nás napadne. Nikdo nás za to nebude soudit. Můžeme tak dát absolutní průchod svým emocím, které potřebuje ventilovat čas od času každý. Deníček je takový tichý psycholog, který nás poslouchá, ale nesoudí a neradí. Vedeme si v podstatě dialog s naším podvědomím. Navíc když si zpětně přečteme, co jsme do deníčku napsali, můžeme tak lépe pochopit různé souvislosti.

4. Zakřič si pomocí psaní

Deník je ideální místo, kde můžeme ventilovat svou flustraci, trápení, obavy a zlost. Navíc si můžeme poznamenat zážitky o lidech, kteří nás rozladili. Budeme mít v rukou materiál, který se nám může v budoucnu hodit. Například situace, kdy jsme se pohádali s partnerem, do deníčku si zapíšeme příčinu nesváru a možnost, jak se s tím vyrovnat. Hned uvidíme vše jinak, najednou si uvědomíme, jak byla hádka bizardní nebo naopak nám dojde, že byla naprosto oprávněná a budeme mít další argumenty pro příště.

5. Tvořivosti se meze nekladou

Deník nemusí být výhradně jen psaný, můžeme si udělat koláže, lepit si tam různé obrázky, vystřihovat články. Fantazii se meze nekladou. Je možné si tam dát opravdu cokoliv, co nás zajímá a co souvisí s naším životem. Fotky oblíbených herců, citáty, příběhy nebo něco namalovat. Jednou to pro nás budou krásné vzpomínky.

6. Deník nám může pomoci dosáhnout cíle

Zápisky v deníku nám mohou pomoci k dosažení lepších výkonů. Například ve škole, můžeme si zapisovat vše, nám zůstalo v paměti, tím, že své myšlenky dáváme na papír, si je budeme lépe pamatovat. Pomocí deníku také přemýšlíme o jiných důležitých věcech, vše, co nás v dané chvíli napadne, si napíšeme do deníku. Je skvělým nástrojem k poznání našeho nitra, do deníku si zapisujeme to, čeho bychom chtěli dosáhnout a zároveň tak automaticky hledáme nejlepší cesty, jak na to. Deník za nás nevyřeší domácí úkoly ani pracovní povinnosti, ale může nám pomoci utřídit si lépe myšlenky.

7. Ponořme se do vlastních myšlenek

Jakmile začneme psát do svého deníku, vypneme rádio, televizi, zkrátka si zajistíme klidné prostřední, aby nás nic a nikdo nerozptyloval. Máme tak jedinečnou příležitost pohrát si se svými myšlenkami, být chvilku jen sami se sebou a vypsat své pocity a emoce do deníčku. Nechat své myšlenky volně plynout.

Z výše uvedených výhod vyplývá, že vedení deníku je opravdu jedinečná příležitost k tomu, jak si utřídit své myšlenky, uchovat si je na celý život. Osobní deník je záležitost jen nás samých, vedeme si ho pro své potěšení, píšeme si tam ty nejdůležitější a nejintimnější věci a nikdo jiný nemá právo jej číst, pokud to sami nedovolíme.

Read more

Local News