První kroky v posilování

Share

Vše je jednou poprvé. U některých věcí se při prvních krocích nemůže nic moc zkazit. To, že připálíte první palačinky, které děláte své nové přítelkyni, neznamená, že jste něco skutečně zhatil.

Pokud ale postupujete špatně při posilování, pracujete nejen neefektivně, ale navíc si můžete trvale ublížit. 

Čeho chci posilováním dosáhnout

První věc, kterou byste si před vybíráním cviků měl v hlavě srovnat, je, proč vůbec začínáte cvičit. Chcete, aby se vám pod tričkem rýsovaly obří svaly, nebo se potřebujete zpevnit, získat sílu a mít přirozeně vypracované tělo? To jsou dvě základní a rozdílné cesty. Každá využívá jiných cviků. Jedněmi svaly pumpujete, tak aby byly co nejobjemnější, druhými si cvičíte skutečnou sílu a vytrvalost.

Speciální sady cviků se sestavují i pro situace, kdy chcete zhubnout.

Posilování a kardio

Před každým posilováním by se svaly měly pořádně rozehřát. Jsou pak pružnější. Tím se snižuje možnost, že se zraníte. Pokud chcete hubnout, měly byste aerobnímu cvičení a posilování věnovat zhruba stejný čas. Pouhým posilováním se na objemu nezmenšíte. Nedocílíte jím totiž ideální tepové frekvence, při které se spalují tuky. Tuto hodnotu má každý jinou. Svou ideální tepovou frekvenci pro spalování si můžete jednoduše spočítat na online kalkulačce.

Až si vyzkoušíte, jak rychle musíte pro spalování běhat, budete překvapeni, že poklušete relativně pomalu.

Začínám posilovat

Nejlepší by bylo, kdyby každý začínal s posilováním pod dohledem trenéra. I když na internetu najdete sebelepší videa, kde se předcvičující snaží podrobně vysvětlit, jakým chybám se vyhnout, můžete to nakonec stejně dělat špatně. Lehce si tak např. zablokujete záda. Trenér se vám bude v posilovně věnovat, poradí nejlepší cviky pro vaši postavu a opraví vás. Po pár takových hodinách už budete posilovat správně sám.

Pokud na trenéra nemáte, zkuste si alespoň sesbírat co nejvíce zkušeností od přátel, z odborné literatury a informací na internetu.

Chci cvičit i doma

Nechce-li se vám do posilovny pravidelně docházet, lze na sobě pracovat i v teple domova. K základnímu vybavení patří pěnová podložka, abyste se nespálili o koberec, sportovní obuv a činky. Silová cvičení můžete bez problému pro začátek provádět i bez činek a pracovat jen s vahou vlastního těla.

Pokud toužíte makat s pomůckami a stroji přemýšlejte např. o kettlebell, hrazdě do dveří nebo příp. posilovací lavici. Na posilovací stroje ale potřebujete už trochu větší prostor. Když ho máte, lze si s klidem koupit i běhací pás a mít tak možnost plnohodnotně cvičit kdykoliv se vám zachce.

Nezapomínejte si mezi posilováním dělat alespoň jednodenní pauzy, aby se svaly měly čas zregenerovat.

Read more

Local News