Profík na čaje #1 Historie a pěstování

Share

Slovo čaj pochází z mandarínsko – kantonském dialektu čínštiny. Čína a Indie jsou také původní domovinou čaje a tento nápoj je u nich velmi ceněný. Číňané věří v blahodárný vliv čaje a považují ho za jakési kulturní dědictví…

První rostliny čajovníku se objevily v jihovýchodní Asii, před více než tisíci lety. Stejně jako káva, tak i čaj je opředen legendami o samotném vzniku čaje jako nápoje.

První legenda říká, že jeden čínský léčitel si před 5 tisíci lety převařoval znečištěnou vodu, kterou chtěl uhasit žízeň, ale z nedaleké rostliny čajovníku mu do této vody spadlo pár lístků čaje. Nahnul se tedy nad nádobu, že je vyjme, ale zaujala ho nádherná vůně, která se z vody linula. I chuť vylouhovaných lístků čaje byla vynikající a tak vznikl čaj.

Druhá legenda praví, že čaj vznikl z božské vůle. Budhistický mnich Bódhirm prý přísahal, že se bude po celý zbytek života jen modlit. Již druhý den, ale únavou usnul a za trest si uřízl obě dvě víčka. Na místě, kde dopadly jeho víčka, vyrostl keř, a aby už nikdo další kdo se bude chtít celý život modlit neusnul, lístky na tom keři oddalovaly únavu a povzbuzovaly mysl.

První zmínky o čaji nalezneme v jednom čínském herbáři, který vznikl před 1500 lety. V 6.století byl čaj neoblíbenějším aristokratickým nápojem a postupně se rozšířil i mezi obyčejný lid. Již v těchto dobách, ale lidé nevyužívali čaj pouze jako nápoj, ale vyráběly z něj svíce do chrámu nebo drahé cigarety.

A jak se pěstuje?

Čajovník může dorůstat až do výšky 15 metrů, ale pro snadnější sklizeň a bohatší úrodu, se udržuje ve výšce kolem 1 metru. Mezi nejznámější producenty čaje patří Čína, Indie, Srí Lanka, Pákistán, Írán, Japonsko, Tchajwan, Nepál, Indonésie, Argentina, Austrálie a Keňa. Nejlépe se mu daří v teplém klimatu, v subtropickém a tropickém pásu a hlavně v kyselé půdě. Samotné listy můžou být dlouhé až 25 centimetrů a široké až 10 centimetrů.

Listy se sbírají několikrát do roka a nejcennější jsou mladší a menší lístky. Čína vyvážela až do 19. století nejvíce čaju na světě, ale vlivem britské koloniální politice ji o toto prvenství připravila Indie. Ačkoliv Indie je největším dodavatelem čaje, ve skutečnosti ho začali pěstovat až v 19. století. Indie totiž byla anglickou kolonií a dnes odsud pochází nejdražší a nejkvalitnější čaj Darjeeling.

Table of contents

Read more

Local News