Proč začít s longboardem?

Share

I když na sport nijak zvláště nejste, jízdu na longboardu si zamilujete až překvapivě rychle. Zjistěte, proč začít s jízdou na dlouhém prkně.

Longoboarding k nám přišel z Ameriky, kde začali s výrobou dlouhých prken jako první. Ty mají oproti klasickým skateboardům mnoho předností. Jednou z nich je jiné posazení trucků, jízda se tak více podobá surfování na moři – je možné dělat větší oblouky a ty i více “řezat“.

Na longboardu máte nad jízdou mnohem věští kontrolu, nemusíte se tudíž bát pustit to i z většího kopce. 

Už samotný název dává tušit, že prkno bude výrazně delší, většinou se délka pohybuje okolo jednoho metru. Díky velikosti, větším kolečkám a výše postavenému těžišti, jde o perfektní “dopravní prostředek“ na triky i jízdu po městě.

Komunita lidí jezdících na longboardech se neustále zvětšuje. Není města, kde byste na někoho s prknem podpaží nenarazili. 

Longboarding získává stále větší počet fandů také proto, že jízda je možné téměř všude. Oproti skejtu si můžete zkoušet nové triky nejen ve skateparku, bez problémů sjedete kopec nebo jízdu po celém městě. Podle typů koleček, šíře trucků a dalších parametrů bude longboard silnější v určitém stylu ježdění.

Výběr longboardu

Nikdy jste nepřišli s s tímto sportem do kontaktu? Pak jen těžko budete vědět, dle jakých parametrů prkno vybrat. Naštěstí nejde o nic výrazně komplikovaného. Čemu věnovat pozornost?

Deska – Většinou se vyrábí z bambusového dřeva nebo z javoru. Dle tvaru desky se dá lehce určit, co půjde s longboardem dělat. Kratší se zdviženou patkou jsou vhodné do města pro triky a carving. Delší a širší deska je skvělé na slide a downhill.

Trucky – Věnujte se jejich šířce a typu. Užší trucky (do 160 mm) jsou na rychlé oblouky a carving, silnější (okolo 180 mm) na sjezdy a jízdu v kopcích.

Kolečka – Důležitá je velikost i tvrdost. Větší kolečka jsou stabilní a rychlejší, menší kolečka pro jízdu ve městě reagují rychleji. Tvrdost materiálu koleček pak udává, jak dobře bude prkno “sedět“.

Investice může být 1 500 korun, ale taky 5 tisíc i více.

Jak jezdit na longboardu?

Pro první pokusy zkrocení dlouhého prkna se nejdříve vybavte chrániči (lokty, kolena, zápěstí) a helmou.

Nejdříve si zvolte přední a zadní nohu. Zadní bývá ta silnější (podle toho, kterou kopete do míče). Z počátku je nutné jezdit opatrně, postupně pak navyšujte rychlost.

Hlavní je udržet balanc, rovnováhu na rovince. Postupným přidáváním rychlosti a silnějším odrážením to půjde lépe a lépe. Hlavní je trénink.

Hledáte letní zábavu do parku? Zkuste Slackline

Read more

Local News