Proč mě ty vlasy sakra pořád padají?

Share

Vidíte po ulici hodně pánů s holými hlavami? Víte co to způsobuje? Pojďme si to přečíst, nejnovější výzkumy mluví dokonce o klonování vlasů.

Vlasy v číslech

Na hlavě roste přibližně okolo 100 tisíc vlasů. U zrzků je to o 20 tisíc méně, naopak u blond vlasů o 40 tisíc více. Za den vyroste vlas průměrně o 0,35 mm.

Příčiny vypadávání vlasů

Důvodů ztráty vlasů může být hodně. U mužů se s postupem věku tvoří lysiny a kouty, až zbyde jenom lem v zadní části hlavy, vypadávání je způsobeno mužským hormonem testosteronem. To kolik ho bude v těle člověk mít je děděno geneticky z rodičů na potomky. U žen je toto onemocnění méně časté, ale nejvíce riziková je pro ně doba po porodu.

Nejčastějším důvodem přechodného vypadávání je : infekce, podvýživa, stres, utažený účes, fyzické vypětí, těhotenství, těžké operace a onemocnění štítné žlázy.

Jak se to pozná?

Češete se a najednou se podíváte na hřeben pokrytý vlasy? Ještě nepanikařte, denně vypadne okolo 100 vlasů, při mytí dokonce 300. Panika může začít tehdy, když se objeví první příznaky – prořídlé vlasy, kouty a lysiny na temeni. Vlasy se ale samy obnovují – během života vyprodukuje cibulka přes 10 nových vlasů, který má vždy 3 fáze –

1) Období růstu – v něm je 85% všech vlasů a trvá několik let
2) Období zániku – v něm je 1% vlasů a trvá 1-2 týdny
3) Vypadnutí vlasu – v něm je 14% vlasů a trvá 2 – 4 měsíce

Léčba vypadávání vlasů

Nejlepší léčba je prevence : nenosit stažené vlasy, vyhnout se stresu, dostatek vitamínů, nepoužívat žehličku na vlasy.

Neváhejte a navštivte dermatologa, který vám zjistí příčinu a poradí s léčbou. U genetických vad se dá vypadávání zpomalit používáním kofeinových a revitalizačních šampónů.

Když dojde ke kompletnímu a nevratnému poškození vlasových cibulek, nastupuje na řadu estetická medicína, tedy transplantace vlasů. Jedná se o chirurgický zákrok, prováděný lokálním umrtvením, kdy se z lemu hlavy vezmou vlasové kořínky a vloží se do části, kde chybí. Po nějakém čase začnou růst a na odebraném místě se také zregenerují. Nějaký zázrak od toho ale nečekejte, transplantované vlasy nikdy nedosáhnou hustoty původního porostu. Nicméně v České republice je na tyto specializované zákroky hned několik klinik.

Nejnovější metodou je klonování vlasů.

Read more

Local News