Proč je Dexter tak úspěšný psychopat

Share

Po zhlédnutí prvního dílu Dextera jen těžko odoláte pustit si další epizodu. Proto pozor, pokud máte sklon k závislostem, je těžce návykový. Čím se divákům zalíbil a co to o nich vypovídá? Fandíte vrahům, kteří zabíjejí jako on?

Na konci září odstartovala 7. řada seriálu Dexter. Každou nedělí má premiéru další díl, na který fanoušci celý týden netrpělivě čekají. Premiéra 1. dílu nalákala k obrazovkám téměř 2,5 milionu diváků.

Čím je řezník ze zálivu tak pozoruhodný?

Zločinec nebo oběť?

Dexter Morgan mohl vyrůst v normálního chlapa, nebýt té polehčující okolnosti, že byl u toho, když masakrovali jeho matku. Dexter, tehdy ještě jako malý kluk, seděl v kaluži její krve, dokud ho odtamtud nedostal detektiv Harry. To člověka maličko poznamená.

Když jsem se poprvé dozvěděla o seriálu, ve kterém je hlavním hrdinou masový vrah, zalomcovala se mnou touha se dozvědět, proč bych takového člověka měla mít ráda. Snad díky jeho kodexu nezabíjet nevinné lidi?

Sympatický masový vrah v utajení 7. série

Dexterova nevlastní sestra Debra o ničem nemá do konce 6. řady ani tušení, a to s ním ke všemu pracuje na stejném oddělení vražd jako detektiv, později poručík. Harryho kodex Dexterovi káže udělat všechno pro to, aby na to Deb nikdy nepřišla. Byla to ale jen otázka času.

Jaké to je, když zjistí, že její bratříček, do kterého je mimochodem zamilovaná, rozřezává kriminálníky na malé kousky? Ty zločince pak balí do pytlů na odpadky a hází je do moře, za což si vysloužil přezdívku „řezník ze zálivu“. Kdo sleduje seriál pravidelně, už ví, že Deb nebude zrovna nadšená. Tím se liší od diváků, kteří si ho zamilovali a mají ho za hrdinu.

Obsahem 7.řady. seriálu bude „odvykací kůra“ naordinovaná Debrou, ale nejen to. Jak dopadne tento nejistý podnik? Odnaučí se Dexter zabíjet? Skončí Dexter na elektrickém křesle?  Při pokládání těchto otázek si budete kousat nehty nejspíš ještě celou 8.řadu, která bude závěrečná.

Dexter inspiruje k vraždám?

V Americe nedávno zavřeli na doživotí Patricka Druma, který zastřelil dva sexuální násilníky, z nichž jeden znásilňoval malé děti. Oba vrazi byli na svobodě, a to mu leželo v žaludku. Kdyby Druma nezatkli, ve své dráze mstitele by podle svých slov pokračoval. Už měl v plánu zabít dalšího sexuálního delikventa. Tím by se už stal masovým vrahem, podobným Dexterovi.

Amerika se, tak jako v případě diváků seriálu Dexter, rozdělila na dva tábory. Na Drumovy obdivovatele a ty, kteří jím opovrhují jako každým jiným vrahem. Bylo by zajímavé si položit otázku, která skupina je početnější a proč?

Není vrah jako vrah?

Názory na Dexterovo řádění se různí, ale jeho sledovanost svědčí o tom, že je řadě lidí sympatický. Dextera lze přirovnat k superhrdinovi, „temnému mstiteli“, který zametá nepořádek, který policii uniknul. Lze ho brát jako oběť, která za svou touhu po vraždění nemůže.

Stejně tak ho ale lze brát jako obyčejného vraha, sice nemocného, který není o nic lepší než ti, které balí do igelitu a dělá si z nich sbírku krvavých sklíček. Dexterovo řádění je neospravedlnitelné. I masové vyvražďování Židů mělo podle nacistů své „objektivní důvody“, které vrahy „očišťovaly“ a celý svět tomu přihlížel. Tak by mohla argumentovat druhá skupina, která Dextera odmítá nekriticky zbožňovat.

Na které straně stojíte vy?

Read more

Local News