Jak přežít na dovolené extrémní situace?

Share

Sice dnes existují četné adrenalinové cestovky specializující se na adrenalinové zážitky v zahraničí, je ovšem jistá tenká hranice mezi tím, kdy jde ještě o dovolenou a kdy již o boj o život. Takže, jak se chovat v těchto extrémních situacích tak, abyste je přežili bez úhony na těle?

1. Zachycení tornádem

Jestli se na jednu věc můžete spolehnout, tak fakt, že tornádu neutečete po svých. Takže, ať už jste zrovna kdekoliv (klidně i na poli), vyhledejte nejnižší místo v okolí a tam si lehněte (i pouhá rozbahněná stružka mezi poli je super – většina neřádstva přeletí nad vámi). Nic takového není na blízku? Tak možná by to chtělo vrátit se zpět k autu. To je těžké a něco ustojí (většina tornád zhruba síly EF1 až EF2 nechá většinu aut na zemi, to ale zase tornádo síly EF3 a EF4 s většinou pohne), na druhou stranu, auto může být převrženo, jeho sklo proraženo letícími troskami a kamením a převráceno tak nešikovně, že se z něj bez cizí pomoci nedostanete. Auto je užitečné i tehdy, když se chcete ukrýt před padajícími stromy (jeho pád na člověka je vždy smrtící, ale zase před stromem s korunou širokou 5-6 m vás samozřejmě 1-2 m vysoké auto moc neochrání).

2. Útok medvěda

Když narazíte na medvěda, tak to nejdůležitější, co můžete udělat je na něj začít řvát, aby si vás povšimnul a ideálně odešel. Když na vás zaútočí grizzly, tak je údajně nejlepší se stočit, dělat mrtvého a doufat, že je po jídle a přijde si pro vás později. U černého medvěda funguje spíše opak – učiňte se co nejvyšší a též se snažte být hluční. A co se týče polárních medvědů, těm se zase zblízka nesmíte dívat do očí, jinak to berou jako provokaci a výzvu. V žádném případě se nepřibližujte k medvědům malým pro to, abyste si je vyfotili (což mimochodem platí pro všechna mláďata vždy a všude – i zdánlivě klidný půltunový sob vám solidně pokazí fasádu a potažmo i dovolenou)!

Mimochodem, to nejlepší co můžete na zvířata (lidská i skutečná a to doma i „venku“) nosit, je pepřový sprej. Ten v prvé řadě funguje na všechny savce (lidé, psi, divočáci, medvědi, … – u všech těchto druhů způsobuje dušnost, pálení očí a nekontrolovatelné zavírání očí) a za druhé, umožňuje vám udržet si odstup od útočníka na rozdíl od vysloveně kontaktních zbraní.

3. Ztracení se uprostřed divočiny

Ano, víme, že se člověk již nemůže dočkat dovolené, a tak honem-honem spěchá, aby již byl jinde a v přírodě, ale raději nepodceňte žádný detail, jinak se z dovolené rázem může stát regulérní survivalová show. Předně, ověřte si, že máte nejen mapy daného místa, ale i navigaci (GPS) a dvě zálohy (kompas + buzola). Zapomeňte na kompasy v Rambo nožích, ty sice vypadají tvrďácky, ale jsou v praxi, když jste skutečně o krk, naprosto na nic – drhnou o sklo, mají příliš velkou setrvačnost a těžko je rozhýbete a už vůbec si s ním neurčíte přesný azimut.

Když se opravdu někde v divočině ztratíte, můžete zkusit na nějakém viditelném místě postavit trojici symbolů (mezinárodní znak nouze) – bohatě stačí „XXX“ či „HELP“ z větví. Mějte samozřejmě v zásobě i KPZ (krabička poslední záchrany) či podobnou sadu na přežití (pončo kvůli přístřeší, hliníková fólie, sirky, plastový pytlík na přenos vody, …) nošenou stále u sebe v ledvince (!) pro případ, že se ocitnete bez batohu (vypadne vám z člunu, roztrhají jej zvířata protože cítí jídlo, zapadne mezi skály, …).

4. Nehoda s kolem

Kdo si dopřává v rámci adrenalinových zážitků jízdu na kole u nás či někde ve světě, asi je mu dobře známo, že podobné nehody se tu stávají tak rychle, že člověk nestihne zareagovat. Pakliže to ale přece jen stihnete, tak pamatujte na to, že největší šanci na přežití pádu máte tehdy, když se stočíte do klubíčka v rámci co nejlepší ochrany své páteře a hlavy.

5. Blesková záplava

Když se zrovna vyskytujete v úzkém kaňonu či ledovci a někam lezete, tak je vhodné prověřit počasí nejen v místě, ale i pár kilometrů proti proudu řeky. Tzv. „flash-floods“ či také „bleskové záplavy“ jsou totiž opravdu nanejvýš zrádný a velký problém, jelikož ve vaší lokalitě je zrovna krásně a přesto se kaňonem přižene (potichu) voda a podrazí vám zezadu nohy. Když tedy během své cesty skrze podobné území spatříte blížící se bahno v dáli (pohybující se trosky nebo cokoliv takto varovného), při prvních náznacích tekoucí vody ihned vyhledejte vyšší území, ať vás tato skrytá hrozba nespláchne a neutopí + neumlátí o kameny.

6. Ztroskotání na moři

Absolutním minimem je zde spolehlivá vesta, jenž vás udrží nahoře a ve správné pozici pro dýchání. Nic ale určitě nepokazíte tím, když si vezmete i 2 x dvoucestné nepromokavé rádio + záložní baterie. Jestliže jste sami, chyťte se rukama okolo nohou a nahněte dozadu, díky čemuž se pěkně budete ve vodě doslova „vznášet“. Co se týče více lidí, tak utvořte kruh s rukama držícíma se / okolo kolegů vedle a nohy všech držte ve středu!

7. Úder blesku

Během bouře je nejlepší sednout si na zem a nehýbat se. Když jde odizolovat se od země, tím lépe, udělejte to (kleknutí na míč či leh na gumové lehátko, …). Za oné konstelace, že uvidíte, jak někoho blesk zasáhl, okamžitě volejte lékaře a pokoušejte se mu pomoci dýchat. Zasažení bleskem často setrvají v paralýze až 30 minut, takže pokračujte s oživováním (100-120x za minutu prudké stlačování hrudníku) dokud nedorazí pomoc.

8. Krokodýlí zuby a útok

Do krokodýla mlátit čímkoliv co je po ruce, až dá pokoj (snažte se jej přechytračit – vrazit třeba zbytek lodi do tlamy nadél, aby se mu do ní zasekl a on nemohl kousnout, přetáhnout pádlem, …) Když vás potrhá krokodýl, zavažte si tlakový obvaz na dané místo a co nejrychleji směrem k nemocnici.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News