Jak poznáte, že je čas na nové pneumatiky?

Share

Nic nevydrží věčně a pneumatiky už vůbec ne. Kdy je ten správný čas na pořízení nových pneumatik a jak rozpoznáte, že jsou vaše pneumatiky stále v dobrém stavu a kdy se naopak může stát jízda nebezpečnou? Čtěte dál a vše podstatné se dozvíte.

Blíží se doba, kdy budeme opět přezouvat ze zimních pneumatik na letní a většina z nás se bude rozhodovat, zda stačí přezout na ty loňské (nebo ještě starší) anebo jestli pořídit nové. V nejhorším případě padne volba na ponechání zimních pneumatik i přes letní sezónu. Jaké faktory sledovat a na co si dát pozor?

Určitě přezouvejte

Na podzim jste koupili nové zimní pneumatiky a tak si říkáte, že v nich to léto v pohodě odjezdíte? Tuto variantu rozhodně nemůžeme doporučit, protože brzdná dráha zimních pneu se při vysokých teplotách prodlužuje, mají nižší přilnavost a zhoršuje se stabilita a ovládání vozu. Dnes se navíc dají koupit levné pneumatiky, ale přesto velmi kvalitní, takže není třeba sjíždět ty zimní.

Kdy byste určitě neměli váhat s výměnou pneumatik?

  1. Propíchnutí či jiné poškození

Přestože dnes má i to nejlevnější pneu poměrně vysokou odolnost, tak se může stát, že pneumatiku propíchnete. Rozhodně to neřešte tím, že ji nějak podomácku slepíte a budete na ni jezdit dál. Pneumatiku vyměňte. Kontrolujte také, zda nemá pneumatika nějaké další viditelné poškození.

  1. Velká míra opotřebení

Zákon stanovuje limit, do kterého je opotřebení pneumatik ještě přípustné. Zákonná hranice (stanovena evropskými předpisy) je 1, 6 mm gumy běhounu v letním období. Obecně se však doporučuje vyměnit pneumatiku ještě před dosažením této hranice, protože se s přibývajícím opotřebením zhoršují jízdní vlastnosti (poznáte to především na mokré vozovce). Dalším případem může být nerovnoměrné opotřebení běhounu. Na vině může být špatná geometrie, vyvážení kol nebo i chybný tlak huštění.

  1. Stáří

Jak je to vlastně s tím stářím pneumatik? Životnost pneumatik nelze dopředu se stoprocentní jistotou odhadnout. Záleží na různých faktorech, jako je teplota, skladování, údržba, jízdní styl a tak dále. Takže při správné údržbě mohou i levné pneumatiky vydržet déle než ty drahé. Čím starší pneumatiky máte, tím více je kontrolujte. Přesné stáří najdete vždy na boku pneumatiky.

Vychází z toho možná ne tak překvapující závěr, ale přesto velmi důležitý. Kontrolujte, udržujte pneu v dobrém stavu a jezděte rozumně. Pak vám může i to nejlevnější pneu vydržet ve velmi slušném stavu pěkných pár sezón.

Read more

Local News