Povedený road trip? Těmto věcem se vyhněte!

Share

Máte v plánu prožít poslední týdny léta na vzrušující cestě Evropou? Skvělý program může znepříjemnit hned několik drobností.

Horko je v Česku a tudíž lze předpokládat, že bude i všude jinde v Evropě. Letní cestu za dobrodružstvím může lehce pokazit řada na první pohled banálních problémů.

Dejte na naše rady a vyhněte se základním chybám během cestování!

Vlna veder se těžko snáší v bytě, hůře v nevětraném kanclíku a nejhorší to je na cestě v neklimatizovaném autě. Není-li člověk na tropické podmínky zvyklí, pak může lehce chybovat v základní prevenci a podceňovat tak rizika, jenž s sebou extrémní teploty nesou. V čem se chybuje, zvláště při cestování autem, nejvíce?

Špatné oblečení

Ten, kdo se v letním vedru obleče po vzoru taliánské vdovy, se chce dobrovolně uvařit, nebo to nemá v hlavě v pořádku. Ale ani muži, kteří sáhnou po světlém oděvu nemají vyhráno. Vyhnout se je třeba nejen tmavým barvám, ale také určitým materiálům. Doporučujeme přírodní materiály, především pak len, který je vítězem, co se absorbce potu a prodyšnosti týče.

Za volant jen tak bez trička? Máte-li pocit, že vyzrajete nad propoceným tričkem tak, že si ho vůbec nevezmete? Pak věřte, že dobrovolné vystavení špeku není to pravé ořechové, co vám pohodlí na cestě zajistí. Oblečení funguje jako částečná ochrana před sluncem, ale také jako izolant před teplem.

Špatné nápoje

V horku za volantem člověk lehce podlehne volání lákavé reklamy na vychlazenou colu nebo jiný sladký “sajrajt“. Jasně, že je doplňování tekutin důležité, dehydratace není ničím příjemným. Bolest hlavy, snížená soustředěnost, ospalost, to vše se může stát na takovém road tripu osudným. Pít vodu nejlépe pak s citronem je nejrozumnější. Nečekat na to až se žízeň ozve a nechlemtat jí podchlazenou.

No a že není správný road trip bez alkoholu? Ve vedrech se mu raději vyhněte, i když nesedíte zrovna za volantem. Rychleji vaše tělo dehydratuje a ještě rychleji vás opije.

Špatná strava

Po dlouhé cestě člověku pořádně vyhládne, a kde lépe doplnit ztracenou energy než u Mcdrive nebo jiné továrně na šmakulády. Fastfoodová, těžká a tučná “jídla“ opravdu nejsou to pravé při panujících vedrech, a ani nikdy jindy. Udělejte si čas na pořádné jídlo a zastavte v dobré restauraci, nebo si udělejte chutné svačiny s sebou. Vyhněte se kořeněným jídlům (pepř, zázvor, chilli zvyšuje produkci potních žláz).

Tip! Pokud se potíte jak vrata od chlíva, začněte si hlídat příjem soli. Litr potu totiž obsahuje doporučenou denní dávku soli. Není třeba solit více, sodík lze doplnit i vhodně zvolenými iontovými drinky.

Více info v našem článku: Tréninkový jídelníček – Solit bez soli? Blbost!

Špatní spolucestující

Na road trip určitě neberte ty slečinky, které na každém kilometru dálnice potřebují na záchod. Rovněž vynechte kámoše se stálou a nutkavou potřebou mít v ruce lahváče (pro dobro vašich potahů v autě). No a za žádných okolností na palubu nepřibírejte domácí mazlíčky. Odolejte těm smutným očím, protože jinak budete mít za krkem chlupatou funící kouli, která se vám při vytroubení zasekne do krku nebo skočí do řízení.

Read more

Local News