Podzimní depka? Přinášíme vám MENU plné štěstí – Tyhle dobroty vám udrží úsměv na tváři

Share

Špatná nálada? Dopumpujte si hormon štěstí pomocí svého oblíbeného jídla! Těchto několik jídel vám udrží úsměv na tváři ať se děje, co se děje!

Nejste ve své kůži? Svou náladu si můžete lehce zlepšit! Stačí jít do ledničky a dát si do nosu!

Co si ve jménu dobré nálady dát a čeho se naopak vzdát? Zaměřili jsme se na potraviny, které vám pomohou v krizi.

Jste nasranej jak nočník po ránu?

Zvýšená agresivita může být způsobená nedostatkem sacharidů. Snížená hladina cukru v krvi může organismus dostat do stavu zvaného hypoglykemie, která se projevuje nervozitou, vztekem a zvýšeným adrenalinem.

man-921004_1920

Uklidní vás přísun sacharidů, jenž zvýší serotonin a dopamin v krvi. 

Vyhněte se ale konzumaci rafinovaných sacharidů (převážně jde o jednoduché sacharidy), které rychle spálíte a opět se tak dostanete do stavu hypoglykemie. Začarovaný kruh rychlého uklidnění a rychlého nástupu vzteku zastavíte správným jídelníčkem.

Vynechte alkohol, umělá sladidla, kávu, čaj a bílé pečivo. Naopak si dejte čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a obiloviny.

Jste unavenej jak levá noha Terryho Foxe?

Únava může být dána opět nedostatečným přísunem sacharidů, které jsou jediným přímým zdrojem energie. Bez nich přichází únava, apatie, svalová slabost, deprese. Stavy vyčerpání signalizují také nedostatek zinku, hořčíku a železa.

boy-828850_1920

Sacharidy zvyšují hladinu serotoninu, které zlepšuje náladu. Jejich nedostatek je citelný zvláště při zimních a deštivých dnech, kdy je na programu hlavně práce. 

Vynechte alkohol, večerní nebo noční hodování, nadměrné pití kávy. Jezte hodně masa a masných výrobků (vnitřnosti, játra). Do jídelníčku zařaďte těstoviny, datle, listovou zeleninu (kapusta, špenát, salát).

Jste protivnej jako vřed na prdeli?

Jste protivný svému okolí i sám sobě? Vnitřní neklid a podráždění vyvolává nízká hladina cukru v krvi a málo železa. Rovnováhu nehledejte v nápojích s kofeinem ani v sycených nápojích.

baboon-655313_1920

Vynechte sycené nápoje s obsahem kofeinu. Ve velkém si dopřávejte listovou zeleninu, vejce, citrusové plody, mrkev, sušené meruňky nebo buráky.

Jste smutnej jako po pohřbu?

Prožíváte smutné období? Pak můžete trpět nechutenstvím, ale i nadměrným přejídáním se, zejména sladkým. Důležité je dodržovat pravidelnou stravu a zásady zdravé výživy. Přestanete-li jíst smutek se prohloubí, jelikož při hladovění klesá serotonin a kromě toho při nepravidelné stravě, hladovění a následném zahájení konzumace, která je posléze obvykle vyšší, zvyšujete riziko vzniku nadváhy.

Sladkosti vás ze smutku a deprese nedostanou! Pouze ztloustnete a kilogramy navíc vám náladu jenom zhorší.

lonely-814631_1920

Vynechte sladkosti, kalorické pokrmy. Naopak zařaďte do svého jídelníčku hořkou čokoládu, pohybujte se a stále (zdravě!) jezte.

Být v pohodě i v nepohodě

Zaručený „univerzální“ recept na pohodovou náladu neexistuje. Pokud nebudete svůj organismus zbytečně trápit škodlivinami a dopřejete mu i trochu pohybu a následného odpočinku, jste určitě na dobré cestě!

Read more

Local News