PlayStation Vita, na novou hračku ty nejlepší hry!

Share

Foto: Sony Computer Entertainmen

Už vás nudí hry na PC, či na vaší konzoli (Xbox 360 / PS3)? Chtěli byste něco malého, přenosného s pěknou grafikou a dobrým výkonem? Sony představuje revoluci v podobě dlouho očekávaný PlayStation Vita. Zda se jedná skutečně o revoluční novinku, a jaké hry se na tomto drobečkovi dají hrát, se dočtete v následujícím článku.

Parametry

Hned na úvod si popíšeme některé základní parametry této chytré hračičky. Nová Vita od Sony přináší skvělý herní zážitek na dotykovém OLED displeji o velikosti pět palců. Grafické rozlišení je také na slušné úrovni – nejlepší optimalizace je 960 x 544 při 16 miliónech barev. Celý stroj běží na čtyřjádrovém procesoru ARM – Cortex a je doprovázen grafikou SGX543. Rozměry 182 x 18 x 83 se Vita vyrovná lecjakému iPadu či chytrému telefonu a je akorát do ruky. Této herní konzoli navíc nechybí ani přední/zadní kamera či mikrofon. Zvuk je přenášen do vestavěných stereofonních reproduktorů. Vitu lze využít také jako GPS navigaci. 

Displej/Operační systém/Webový prohlížeč

VITA se může chlubit velmi kvalitním OLED displejem, který byl navržen speciálně pro tuto herní konzoli. Barvy jsou velmi ostré a živé a připomínají obraz na nových LED televizích od Samsung Smart TV. Obraz se dá vcelku kvalitně rozpoznat i z různých pozorovacích úhlů. Ovšem při přímém světlu, či slunečním záření vcelku nastává problém. Dotyková vrstva, kterou se VITA pyšní, je na úrovni nejnovějších smartphonů a není jí prakticky co vytknout. Zvuk ve vestavěných stereofonních reproduktorech je spíše průměrný. 

Rychlost operačního systému byla velká záhada. Ačkoliv zde panovaly obavy, vše nakonec dopadlo v normě. Vita je dostatečně rychlá, ovšem při větším počtu her a aplikací se systém vcelku brzdí a na chodu je to poměrně nepříjemně znát. Mít minimalizovanou nějakou náročnější hru a zároveň prohlížet videa na youtube se rovná prakticky sebevraždě. Ovšem při běžném používání je Vita, jak sem již zmínil výše dostatečně rychlá. Co se týče webového prohlížeče zde nastává vcelku velký problém. Ve srovnání s nejnovějšími chytrými telefony jako HTC Sensation, či Samsung Galaxy II je VITA citelně pozadu. Ať už na 3G síti či přes wifi načítání a stahování je znatelně pomalejší. 

V balení je k dispozici i paměťová karta, která je nutná pro hraní jakékoliv hry, či spouštění aplikací. Je to prostě nezbytnost. Co se týče baterie – při běžném provozu vydrží Vita zhruba 8-9 hodin, kdežto při plném zatížení (Wifi, aplikace, hry) pouhé 3 hodiny čistého hraní. 

Jaké hry můžeme doporučit

Vita vyšla sice před pár dny, ale hry na tuto konzoly se jen hrnou, tak se pojďme podívat na trojici her, které si na této mašince stojí za to zahrát.

FIFA Football

Fifa Football je předními magazíny a herními portály hodnocen jako nejlepší dosud vydaná hra na PS VITA. Je to všehovšudy skvělá hra, která se hodně přibližuje podobě FIFA 12 na herních konzolách PS3 a Xbox 360. Grafika, fyzika a detailní zpracování fotbalistů je na skvělé úrovni a s novým Impact Enginem přináší neopakovatelný herní zážitek. Ovládání tohoto fotbálku je vcelku jednoduché a do ruky ho dostanete po pár zápasech.
Hodnocení: 9,5/10

Foto: EA Games Uncharted: Golden Abyss 

Uncharted je známá série pocházející s PS3 platformy. Pokračování je nyní k dispozici i na handelu PS Vita. 

Nebudeme chodit kolem horké kaše a rovnou můžeme říci, že jde společně s FIFA Football o nejlepší hru na PS Vita. Tyto dva tituly jsou zkrátka o několik tříd výše než všechny ostatní (dosud vydané). Ovládání hry je velmi interaktivní a dobře uzpůsobené právě na Vitu. Střely, pohyby, úkryty – toto vše lze provádět pomocí dotykových tlačítek na okraji displeje. Grafika je na možnosti PS Vita opravdu dobrá, na PS3 platformu to bohužel nemá.  
Hodnocení: 9,5/10

Foto: Sony Computer Entertainment Rayman Origins

Rayman Origins je klasická hopsačka známá s předešlých platforem. Origins je do detailu perfektně zpracovaná hra, perfektně přizpůsobená na ovládání pomocí PS Vita. Nový Rayman Vám zajistí návrat tradičních plošinovek v pestrobarevné HD grafice. Samotné AI hry je velmi složité a náročné a otočit hru Vám zabere dlouhé hodiny. Tato hra by zkrátka neměla chybět ve vaší sbírce. 
Hodnocení: 8,5/10


 

 

 

Read more

Local News