Platební morálka v IT a elektrotechnice by se mohla zlepšovat

Share

Špička firem si udržela ziskovost, ale jinak elektrotechnický průmysl zažívá propad. Jak těžké období ovlivňuje platební morálku?

Poslední rok se celková výkonnost oboru se snížila.

A to navzdory faktu, že v období od roku 2009 do 2012 největším firmám v oboru vzrostly tržby o více než 25 % s menším nárůstem v provozních nákladech (22 %).

Tržby z vývozu v odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení meziročně poklesly o 18 % zároveň s 23% poklesem nových zakázek ze zahraničí. V případě domácí poptávky došlo k poklesu taktéž, byť nikoli tak intenzivnímu. Poklesy tržeb i zakázek se promítly do ukazatelů rentabilit a ziskovosti, které se meziročně propadly v řádech procent.

Najdou firmy nové trhy a technologie?

V celkovém pohledu tak obor prošel dosti náročným obdobím. Změnila se struktura konkurenčního prostředí, výrobků i nabízených služeb.

Šetření SPČR a ČNB poukazuje v aktuálním vývoji druhého čtvrtletí 2013 na to, že firmy vnímají zhoršení domácí i zahraniční poptávky, zvyšující se ceny energií, materiálů, surovin, nedostatečnou dostupnost financí a možnou druhotnou platební neschopnost.

Hledání nových trhů a technologií je pro firmy v tomto investičně náročném oboru zcela zásadní.

platební morálka v elektrotechnickém průmyslu

Proplácení faktur

Dobrá zpráva

Alespoň co se týče chování podnikatelů a vzájemného plnění závazků, prostředí v elektrotechnickém průmyslu se stabilizuje,

Trendová linie platební morálky se v posledním období dostává na 8 dnů po splatnosti. To je relativně nízká hodnota v kontextu historie.

Autoři: Michal ŘičařRuben Vančo

Read more

Local News