Pět věcí, které nevíte o pirátech

Share

Pirátství kvete tam, kde je veliký lodní provoz a piráti mohou uloupit bohatou kořist. Tak to nebylo pouze v dávných dobách, ale i dnes. Místo šavlí a plachetnic mají dnes k dispozici rychlé čluny, automatické zbraně i děla a rakety. Nicméně pojďme se bavit o letech dávných, kdy piráti měli čest a nedali se vystopovat přes satelit.

1. Piráti zřídka zakopávali své poklady

Popravdě, jediný stoprocentní případ pohřbení pokladu pocházel od piráta Williama Kidda v 16. století. Královské námořnictvo obvinilo Kidda z pirátství a legenda praví, že zakopal svůj poklad na Long Islandu. Později ho pověsili a poklad zůstal pod zemí. Tato historka byla tak populární, že do lidského povědomí vešli piráti jako „zakopávači pokladů“.

2. Piráti milovali demokracii

Jak můžeme vidět například ve filmu „Piráti z Karibiku“, hlasování bylo na jejich denním pořádku a neměli s ním žádný problém. Jednoduše neuznávali autoritu jednotlivce. Byl to v podstatě takový protest proti tehdejším královským rodinám, které vládly po generace beze změny rodu.

3. Piráti měli kompenzace za úrazy

Nejenomže se starali o to, zda mají dost rumu, ale také i o to, jak vypadají. Při nástupu na loď se posádka upsala do smlouvy, která jim dovolovala být kompenzován za úraz. Dokonce měli konkrétní ceník. Ztráta

  • pravé ruky: 600 mincí
  • levé ruky : 500
  • pravé nohy : 500
  • levé nohy: 400 (levé části těla pravděpodobně potřebovali méně)
  • oka: 100
  • prstu: 100

Některé lodě dokonce platili za zlomené dřevěné protézy, které nevydržely nápor během bitvy. Dobrou dřevěnou nohu bylo totiž těžké sehnat.

4. Chlastali pro zdraví

Grog je známý námořnický nápoj dělaný z horké sladké vody, citrónu a rumu. Vitamín C v citrónu pomáhal pirátům proti nemocem způsobujícím vypadávání zubů – ty totiž potřebovali, aby mohli kousat nepřátele.

5. Roční ztráty jsou $16 miliard

Přesuneme se do dnešní doby a do oblasti Somálska, kde řádí jeden pirát vedle druhého. Dnes zažívá pirátství veliký boom. Od začátku roku zaútočili somálští piráti zhruba na stovku lodí, z toho se jim povedlo 30 unést a škody, které způsobili, se odhadují na 16 miliard dolarů.

Read more

Local News