Pět věcí, které nevíte o kondomech

Share

Kondom zná snad každý, v dnešní době je k dostání téměř kdekoliv – trafiky, automaty, benzinky aj. Dříve to s kondomy však bylo o něco složitější.

1. Kondomy se objevily v jeskynních malbách

V knize Johny Come Lately: A Short History of the Condom autor Jeannette Parisot tvrdí, že nákresy kondomů se objevily v jeskynních a byli staré okolo 15 000 let. Možná se používaly jako nějaký rituál, jako prevence otěhotnění nebo proti pohlavně přenosným chorobám. Všechny tři důvody jsou možné.

2. Kondomy bývaly pouze na předpis

Kondomy urazily veliký kus cesty k přijetí do společnosti. V textu z roku 1824 je recept, jak ve 12 zdlouhavých krocích vyrábět ze slepého střeva ovce kondom. Po tak složité technice výroby je málo překvapivé, že „čerstvé“ kondomy se mohly použít několikrát.

Byly doby, kdy se kondomy předepisovaly pouze mužům, aby se chránili před pohlavně přenosnými chorobami od prostitutek.

3. Nejstarší gumový kondom je z roku 1855

Nejstarší kondom
Nejstarší kondom na světě.

Kondomy z útrob zvířat byly objeveny v Dudley Castle, v Anglii. Byly rozdávány za občanských válek v Anglii, aby zabrzdily pohlavně šířitelné choroby. To bylo ale jen výjimečné. Dokonce ani za 1. světové války nedostávali vojáci kondomy, jelikož si nadřízení mysleli, že pokud jsou tak hloupí, aby souložili v cizí zemi, tak si pohlavní chorobu zaslouží. A taky si jich pár přivezli.

4. Kondom byly dostupné v prodejních automatech od roku 1928.

V letošním roce slavily automaty s kondomy své 80. výročí. První firma, která vyráběla kondomy, byla založena v Německu, která má ve znaku Mickey Mouse. Jmenovala se Fromm’s, podobně jako její produkt – Fromm’s Act.

Automaty byly veliký krok dopředu, hlavně v USA, kde se kondomy objevily na vysokých školách a umožňovaly studentům bezpečný sex.

5. Brzy budou možná neviditelné kondomy!

Od doby, kdy se objevily jiné druhy antikoncepce (především prášky), se výrobcům kondomů propadly zisky. Nicméně, kdyby přišly s něčím jako je neviditelný kondom, který se nemusí nasazovat, ale pouze nanést určité množství gelu, který zaschne, tak by si určitě našly hodně příznivců.

Read more

Local News