Pár rad při vybírání dovolené od cestovní kanceláře

Share

Pomalu, ale jistě, se blíží léto a s ním i doba zasloužených dovolených v tuzemsku a cizině. Druhou variantu volí více než polovina obyvatel našeho státu, a proto je dobré vědět, čím se řídit, pokud se opravdu rozhodnete na dovolenou do ciziny vydat.

Pokud si budete dovolenou plánovat sami, a nespolehnete se na žádnou cestovní kancelář, je důležité načerpat co nejvíce informací o zvolené destinaci. Informace však hledejte na takových stránkách, které jsou ověřené a budete zde mít jistotu, že získané informace jsou informace pravdivé. Pokud se však rozhodnete využít služeb cestovních kanceláří, měli byste udělat tyto základní kroky:

1. Hlavně se ptejte

Čím více otázek na poskytovatele dovolené budete mít, tím spíše budete mít jistotu, že budete o své dovolené plně informováni a nic vás nezaskočí. Nikdy se nespokojujte s oznámeními typu: Hotel je u moře. Jak přesně daleko od moře je? Jaká je struktura pláže, písčitá nebo oblázková? Mohlo by se vám stát, že hotel sice u moře bude, ale mezi ním a mořem bude ještě celé město.

2. Pojištění

Má vaše cestovní kancelář prokazatelné pojištění? Pokud ne, tak případné náhlé změny budete vždy hradit ze svého. Berte tuto informaci jako zásadní, obzvláště v případech, když vyrážíte na své cesty s menší cestovní kanceláří.

3. Vždy chtějte znát plný název hotelu

Cestovní kanceláře jsou ze zákona povinny Vám tuto informaci sdělit. Vy si tak budete moci ověřit na internetu skutečnou polohu, vzhled a vybavení hotelu. Pokud se cokoliv zhatí a Vy nebudete se svým ubytováním spokojeni, a přitom ani nebudete znát přesný název hotelu, reklamace celého zájezdu bude věcí zbytečnou.

4. Uživatelské recenze

Téměř každá lokalita má své recenze od návštěvníků, pokud znáte lokalitu, nebo název hotelu, tak ji zadejte do vyhledávače a přečtěte si reakce turistů. Jejich názor je obvykle směrodatným rozhodnutím, které je věrohodnější, než názor kanceláře.

5. Politická situace

Jedete do exotické destinace? Zjistěte si aktuální politickou situaci, v dnešní době již není výjimkou pořádání zájezdů do destinací, kde zuří občanská válka, kde se protestuje proti turistickému ruchu, nebo dokonce, kde probíhá epidemie.

6. Buďte realisté

Vymezte si přesně stanovenou částku, kterou jste ochotni do své dovolené investovat a udělejte si představu, co je za tuto sumu standardně nabízeno. Pokud budete chtít 4-hvězdičkový hotel s all-inclusive na deset dní pod 7 tisíc korun, bude tato nabídka nadmíru podezřelá a při jejím využití byste se mohli škaredně spálit. Proto mějte vždy jasnou mysl a vybírejte jen tak, jak vám prostředky dovolí. Zůstanete-li v blízkosti Evropy, nebo i dále, tak si také zjistěte možnosti platby, placení kreditní kartou se vám může prodražit. Zjistěte si, jak je to s měnou a jaký obnos byste si měli připravit.

7. Tři dny a tři noci

Vždy mějte jasnou představu o tom, kolik dní a nocí pobytu vám cestovní kancelář přímo v destinaci zprostředkovala. Tuto informaci vám je opět kancelář vázána poskytnout. Zároveň také trvejte na tom, že přesný počet dní a nocí bude zaznamenán i ve smlouvě. Vyhnete se tím nepříjemnostem v případném řešení vašich nespokojeností se zájezdem.

8. Nekupujte zájezd od nikoho, kdo není cestovní kanceláří

Ze zákona smí zájezdy pořádat pouze cestovní kancelář. Tento systém nastavuje kancelářím určitá kritéria, kterých musí dosáhnout proto, aby mohly zájezdy poskytovat. Toto opatření je prováděno ku prospěchu zákazníka, kterého tím chrání a dává mu podle zákona určité pravomoci. Pokud by jste si koupili zájezd od někoho, kdo je prodává ilegálně a něco se přihodilo, byly byste to jen vy, kdo by si v tu chvíli musel pomoci.

Read more

Local News