Pánové, hoďte si lano

Share

Máte rádi adrenalin? Ten pocit, kdy se vám doslova hrne krev do žil a vy se cítíte v ohrožení života, prožijete se sporty, které jsou spojeny s lanovým šílenstvím. Jedná se o bungee a rope jumping!

Pokud se nebojíte vyzkoušet sporty, které jsou nebezpečné, tím pádem o to více lákavé, přečtěte si následující řádky, ať víte, kam se vydat a co k tomu budete potřebovat.

Splňte si svůj sen v jediném okamžiku

Při obou aktivitách většinou visíte hlavou dolů, pokud není úvazek umístěn jinak, než za nohy. Bungee jumping využívá výhradně úvazku za nohy, kdy skáčete ze stejné strany, kde je i lano. Rope jump je jedinečný v tom, že existuje spousty druhů rozmanitých úvazků a vy se zhoupnete (lano je upevněné na druhé straně, než se chystáte skočit). Existují dokonce lana mezi dvěma mosty, ale v ČR to není v podstatě reálné. Lidé se tak za zábavou rope jumpingu dokážou ovšem vypravit i do ciziny.

Střemhlav dolů nebo raději kyvadlo?

Opravdu záleží na vás, bungee jumping je o tom, že skočíte hlavou dolů prakticky souběžně s mostem. Kopírujete rovnoběžně stěnu mostu, což u rope jumpingu takto být nemusí. Skočíte za prvé do větší dálky a klidně po nohou. Určitě je potřeba nalézt odhodlání a odvahu. Plno lidí tak svůj skok vzdali, když viděli, z jaké výšky se skáče. Pro lidi trpící strachem z výšky je tento sport kontraindikován. Stažené hrdlo a mdloby na vrcholu ze kterého se chystáte skočit, vám za to nestojí.

Bez čeho se neobejdete

Tak rozhodně bez instruktora. Pokud jste bungee nebo rope jumping nikdy nezkoušeli, je potřeba se na to připravit. V první řadě psychicky – „Mám na to, skočit dolů?“ Pokud si nejste jisti, myšlenky se vám točí kolem strachu a obav (nespíte, nesoustředíte se, nemáte chuť k jídlu), raději neskákejte. Je to výzva jen pro ty nejodvážnější, kde převládá jen přirozený strach bez patologických projevů!

Fyzická příprava už spočívá v ukotvení lan, druhu úvazku, možnosti seskoku, atd. Nevyhnete se zapůjčení nebo koupi kvalitního horolezeckého vybavení, dvojitá lana vás ubezpečí, že je vše na dobré cestě.

Vaše bezpečnost je pro tento druh vykonávané aktivity samozřejmostí. Jen člověk, který má v tomto ohledu zkušenosti, vám poradí, jak na to. Pokud se tedy chytnete organizované akce nebo party, která má zkušenosti a nikdy se nikomu nic nestalo, je to pro vás nejlepší volba, než vyzkoušet rope jump s kamarádem, který nikdy neskákal. Je to sport na vlastní nebezpečí, to bychom si měli uvědomit a vzít na zřetel. Jištění je podstatnou součástí – karabiny, lanyard, sedáky, prsáky, smyce, chrániče lan a spoustu dalšího. Potřebujete stabilní obuv, která pevně obemkne váš kotník. Nejlepší jsou pro tyto účely Kanady.

Kam se vypravit

Dalešická přehrada je překrásné místo, kde se praktikuje rope jumping. Stropešínský most vám umožní zážitek z nádherného zhoupnutí. O zážitek vás nepřipraví bungee jumping na Chomutovsku. Most, který je vysoký až 62 metrů se nachází nad říčkou Hačka. Existuje spoustu dalších variant, skáče se nejen z mostů, ale i z jeřábů a věží. Pro rope jump jsou to mosty.

Read more

Local News