Oxymetr a jeho využití v lékařství

Share

Pokrok jde stále kupředu, a to platí i pro lékařské přístroje. Mnohé z nich byly ještě v nedávné minulosti doslova a do písmene imobilní, dnes se však některé prototypy vejdou například i do kapsy. To umožňuje flexibilitu nejen lékařským zařízením, ale naprosto všem, kteří se aktivně zajímají o svůj zdravotní stav. Jedním z takových přístrojů je například oxymetr, jehož první prototyp spatřil světlo světa v polovině osmdesátých let minulého století v USA. V současnosti je dostupný prakticky celosvětově, koupit si jej můžete ve více než sto zemích, a to samozřejmě včetně ČR.

Oxymetr je přístrojem, jenž v několika vteřinách určí hodnotu nasycení krve kyslíkem nebo například i tepovou frekvenci, tedy dva velmi důležité údaje. Stačí vlastně jen málo – přiložit na prst nebo na zápěstí (podle konkrétního modelu) a je hotovo.

Vyšetření oxymetrem je skutečně namístě, pokud trpíte poruchami tepové frekvence, dušností či nedostatkem dechu a tak podobně. Výtečnou práci odvede i pro rychlou záchrannou službu, která často zasahuje v terénu a potřebuje bezpodmínečně co nejrychleji znát podrobnosti o zdravotním stavu ošetřovaného pacienta.

Velkou výhodou jsou rozměry přístroje (5,6 x 3,3 cm) a také jeho hmotnost (jen zhruba padesát gramů). Oxymetr také poměrně dost vydrží, může klidně upadnout na zem (v případě drobné nehody, raději nic podobného záměrně netestujte). Napájení zajišťují dvě baterie AAA, díky nimž je možné pracovat s přístrojem neomezeně až 36 hodin (zjištění hodnoty tepu či saturace krve kyslíkem je otázkou pár vteřin). Stav baterie vidíte ihned po zapnutí přístroje, takže se včas dozvíte, kdy je třeba výměna. Nasvícení displeje umožňuje práci i ve tmě nebo šeru, zákazníky pak také potěší záruční doba, jež je standardně čtyřletá.

Vyhodnocování oxymetrem

Proč měřit tepovou frekvenci, je jistě každému zcela jasné. A k čemu je vyhodnocování nasycení krve kyslíkem? Praktické využití je například v letadle (pokud létáte sami, je tzv. hypoxie – nedostatek kyslíku, kdy klesne hodnota nasycení krve pod šedesátiprocentní hranici, takřka stoprocentní jistota letecké havárie) či v horských oblastech.

Kde se tedy oxymetr všude uplatní? Je nezbytnou součástí každé JIP (jednotky intenzivní péče) nebo lékařské ambulance. Využijí jej také, jak již bylo uvedeno, záchranáři v terénu, ale třeba i novorozenecká oddělení, kdy je třeba nově příchozím na svět často bedlivě monitorovat životní funkce. Pro pravidelné domácí měření krevního tlaku se hodí oxymetr samozřejmě také. A v tomto případě také platí, že co je vhodné pro lidi, pomůže i zvířatům.

Tento přístroj totiž ulehčí nejednu veterinární diagnózu. Oxymetry mohou měřit rovněž koncentraci kyslíku ve vzduchu a kapalinách. Hodí se tedy do odpadových nebo výkopových šachet, ale spočítají v krátké době například i to, jestli je vodní nádrž s akvarijními rybkami možné transportovat bez pohromy na delší vzdálenost a tak podobně.

Více informací o oxymetrech můžete najít zde: www.nonin.cz

Table of contents

Read more

Local News