Otázka roku 2015 – Budeme se moci ve vesmíru rozmnožovat?

Share

Sexu na Zemi už přicházíme na kloub, ale co styk a rozmnožování bez gravitace? Na tuto otázku hledá lidstvo odpověď už od chvíle, kdy do vesmíru vyslalo první sputnik.

Sověti přišli s prvními experimenty na krysách. Březí samice porodily ve vesmíru životaschopná mláďata, ale ony samy porod nikdy nepřežily. Malé krysy pak měly po návratu na Zem problémy s pohybem, jelikož se jejich organismus vyvíjel ve stavu beztíže.

Ve vesmíru pobývala už  celá řada zvířat. Psi a opice byli na oběžné dráze dokonce dříve než lidé. Francouzi do vesmíru vyslali kočky a želvy byly prvními tvory, kteří obletěli Měsíc. 

Tyto pokusy se zvířaty měly odpovědět na otázku, zda je ve vesmíru možná lidská reprodukce? Odpověď je již známa!

Odborníci z NASA přišli s vyjádřením, které nepotěší!

Lidská vize na kolonizaci vesmíru je z pohledu rozmnožování nemožná. Tak to nejspíš zůstane do té doby, než se vymyslí dokonalá ochrana vesmírných lodí před působením kosmické radiace. Lidské embryo počaté ve vesmíru totiž budou sterilizovat všudypřítomné protonové částice. Takže člověk, jenž by byl z těchto podmínek, bude neplodný.

Kosmická radiace snižuje kvalitu spermatu. Děti počaté ve vesmíru by měly vážné genetické vady. 

rozmnozovat-1

Vědci zjistili, že ve vaječnících dívek, které počnou ve vesmíru, zahynou všechny buňky, jež se normálně vytvářejí v pátém měsíci těhotenství. Tedy žádná z budoucích kosmických cestovatelek nebude moct mít vlastní děti.

Specialisté na radiační biofyziku uzavírají výzkum s tím, že pokud se nevyvine opravdu účinná ochrana proti radiaci, nebude možné se během vesmírného putování rozmnožovat.

DNA, která je nezbytná pro rozvoj každé buňky v našem organismu, je vysoce citlivá vůči radiaci, kterou je vesmír zcela prostoupen. Pokusy na laboratorních zvířatech zjistily, že ionizující záření zabíjí buněčné jádro samičího, resp. ženského vajíčka už ve druhém nebo ve třetím trimestru gravidity.

Malá šance na Marsu?

Nejbližší planetou, na níž je úroveň radiace poměrně nízká, je Mars. Na jeho povrchu by snad bylo početí možné. Nicméně odborníci doporučují vybudování základny pod povrchem rudé planety. Podle některých by byl dokonce možná vhodnější jeden z kráterů na Marsově měsíci Phobosu.

V jeho nitru je totiž úroveň kosmické radiace o 90 % nižší než v okolním vesmíru.

Read more

Local News