Tak je to oficiální – Nadávání pomáhá zvýšit sportovní výkony

Share

Psychologicky řečeno se celá věc dá popsat jako „v lidském zaklení se dá jasně dohledat hlavně duševní katarze“ a jak se zdá, podle posledních průzkumů na Keele University v Anglii, i lepší sportovní výkony…

I když to milovníci spisovné češtiny, jenž dostávají mdloby již z toho, když se někdo splete v příčestí minulém trpném, zcela zákonitě nepřežijí, inu, co se dá dělat! Takže o čem celý výzkum byl? Zkoumalo se, jak moc ovlivní běžné sportovní výkony z posilovny to, když si k tomu pěkně člověk i neméně ostře od plic zakleje (nadávky prý byly čistě na vkusu každého účastníka, nic univerzálního).

A k čemu tedy dospěli vědci? Když během prvního sportovního výkonu lidi kleli (jízda na obyčejném rotopedu), dotáhli to na o čtyři procenta lepší výkon po pěti vteřinách a o dvě procenta ještě po celé půlhodině. Druhý test byl sice mírně nenáročnější (stačilo jen držet stisknuté takové to silové kolečko), ovšem s výsledky ještě slibnějšími – to vše je totiž učinilo o celých osm procent silnějšími.

Kupodivu to podle všeho nijak nesouvisí s výší adrenalinu, jak vědátoři před testem předpokládali, ale je podle všeho pravděpodobnější něco jiného – když člověk nadává, odvádí to jeho pozornost od bolesti a tímto na ni i nenápadně zvyšuje toleranci, popřípadě může za tím být i prosté převedení pozornost jinam, což celou věc udělá snesitelnější. Pokud by se to potvrdilo i v dalších průzkumech, bylo by to celé o to zajímavější, kdyby vše fungovalo i v jiných situacích (třeba při hraní her a podobných intelektuálních činnostech).

Musí se nechat, že je i bez podobných testů evidentní, že řada lidí je díky nadávkám lepšími řečníky a lépe artikulují, i se bohatěji vyjadřují a mají rozsáhlejší slovníky. Správně použitá a vložená nadávka taktéž zvýší šance na důraz určitého argumentu.

Organizátoři celé události si povšimli i toho, že u podobného testu v roce 2009 (The New Yorker) bylo zase odhaleno, že lidé nuceni držet ruce v ledové vodě při nadávání vydrželi déle. Tehdy si zde všichni mysleli, že nadávky pocházejí ze stejného centra jako emoce a právě nadávky „nastartují“ náš adrenalinový systém. Jak to ale vypadá z dnešních výsledků, adrenalin to jistě nebude…

Zatím to opravdu vypadá, že je zde i jiný důvod, proč nás podvědomí a mozek nutí nadávat – je to pro nás a naše mysli i těla z nějakého důvodu výhodné (něco jako když kočky předou). Když si tedy občas trochu zanadáváte v rámci vyšších výkonů a vědy, jistě nemůže nikdo nic namítat. A pokud snad bude, odkažte ho na náš web nebo mu naložte 150 kg a uvidí sám!

Zdroj: www.Esquire.com

Read more

Local News