Obřízka z jiného pohledu, ta ženská

Share

Jaký máte názor na obřízku u mužů? Že to musí být peklo? Že je to naopak hygienické? Každý si o tom myslíme své, ale slyšeli jste o obřízce u žen? Každou minutu na tomto světě jsou obřezány tři ženy. Je to potupné a nesmyslné. Nebo v tom opravdu někdo vidí smysl?

Oficiálně je obřezávání žen zakázané, i trestné. Ale přesto k tomu stále dochází. Smysl je jediný – aby žena nepociťovala sexuální touhu, vzrušení. Ptáte se, kde k tomuto, řekla bych ve jménu žen, zvěrstvu dochází? Naprosto běžnou praktikou se tak stalo u různých etnik Afriky, do konce 50.let minulého století i v USA.

Výborným příkladem pro vyjasnění problému je Keňa. Teď se zkusíme zamyslet nad tamější situací. Jaké jsou tam hygienické podmínky? Ano, špatné. Čím vyřežou předkožku na klitorisu, případně i s vnitřními a vnějšími pysky? Ano, tím, co je po ruce. Přemýšlíte o tom, jestli „to“ dotyčnou bolí? Nepřemýšlejte, narkóza většinou není na dosah. Možná vás nyní šokuji i tvrzením, že toto nebere konce. Děvčátko je po zmrzačení jednoduše celé zašito a je mu ponechán jen úzký otvor pro močení a odtékání menstruace. Následky jsou lehce odvoditelné, menstruace se hromadí v těle a opravdu není těžké zemřít v následku infekce či zanícení. Tedy pokud nevykrvácí již během celého procesu. Při svatební noci se otvor obvykle rozřízne, na to už postačí kolikrát novomanžel.

Člověk se zamyslí, jak je možné, že děvče přistoupí na tento akt, který tak radikálně zasáhne do jejího zdraví. Odpověď je nasnadě, kultura, kde je obřízka zcela přirozenou věcí, vnímá odstranění vnějších ženských genitálií jako zkrášlovací proces. V jiných případech je to ze strachu, že klitoris naroste do takové délky, která znesnadní samotnou chůzi. I dotkne-li se klitoris penisu, muž zemře, stejně tak dítě u porodu. Takovou sílu mají babské řeči. V mnoha případech nemá dítě na výběr, ještě se nenaučilo mluvit kvůli svému velmi nízkému věku.

Zdá se, že se tyto praktiky vyhýbají civilizovaným zemím, ale opak je pravdou. Dle statistik žije v Německu 30 000 obřezaných žen. Do výjimek nepatří ani Velká Británie či Francie. Ročně podstoupí obřezání 2 miliony mladých dívek.

Otázka ženského „zkrášlování“ je stále velmi diskutabilní téma. Ale jedno stále zůstává stejné – většina z žen, které tento článek přečtou, zůstanou v nepochopení. Ale myslíte, že by vás chápali muži z tak odlišné kultury, kdyby s vámi měli sdílet společnou lóži? Pochybuji.

Read more

Local News