Nožířství v České republice znovu oživá

Share

Staré pořekadlo tvrdí, že správný muž má u sebe nůž. Avšak tradice nosit u sebe neustále nůž vymizela již v 17. století, kdy nebylo tolik zapotřebí chránit si vlastní život. Nože byly určeny jednotlivým specializovaným profesím, popřípadě sloužily jako nástroje pro výrobu či opracovávání nejrůznějších materiálů.

Oblíbené jsou také u trampů a stále jsou používány jako doplněk výzbroje nejrůznějších armádních či policejních složek po celém světě. V poslední době se však řemeslo nožířů opět začíná dostávat do podvědomí nás všech. Díky nejrůznějším technologiím a dostupnosti materiálů jsou dnes nožíři schopni vykouzlit například z kusu oceli a paroží unikátní kousek, který by byl chloubou každého milovníka nožů. A těch přibývá jako hub po dešti. Vlastnit totiž nůž od šikovného nožíře, je jako vlastnit umělecké dílo. Většina nožířů totiž nevytváří sériovou výrobu, a tak se každý z kusů jejich výroby může pyšnit jedinečností.

Nožířství u nás není jen výroba klasických rybiček, ale tuzemští nožíři jsou schopni vyrábět nože lovecké, umělecké, japonské i středověké. Jejich práce je ve většině případů koníčkem, který jim ovšem dokáže i velmi slušně vydělávat. A přitom stačí mít pouze cit pro materiál, vášeň, potřebné vybavení a umělecké cítění.

Nožů existuje nesčetné množství. Můžete si vybrat mezi samotným kovem a jeho zpracováním, které bude tvořit základ samotného nože. Vybírat můžete také z druhů a materiálů střenek, tedy úchopové části nože. Ty jsou nejčastěji vyráběny ze dřeva, popřípadě z paroží. Setkat se však můžeme i se střenkami z kostí, rohů a dalších částí zvěře.

Syntetické materiály u klasického nožaře nehledejte. Jedná se o řemeslo, které se dědí z otce na syna již po mnoho generací, takže používání materiálů ne přírodního původu je nemyslitelné.
Největší umění nožaře se však pozná ve zručnosti zpracování samotné čepele a oceli. Ačkoliv se to nezdá, i způsobů zpracování oceli známe několik druhů. Každý z postupů vytváří rozdílné vykreslení oceli a také různorodou tvrdost a pevnost.

S těmi nejlepšími noži je možné dělat téměř cokoliv, aniž byste na nich něco poznali. Můžete tak s nimi v klidu otevírat konzervy či zatloukat hřebíky. Velkou specialitou je také výroba nožů z pazourku, která vychází z těch nejstarších postupů při výrobě zbraní, jaké naše planeta zná.

Pokud byste se tedy i vy rozhodli vlastnit některý speciální kousek, neváhejte a zajeďte si například na specializované trhy, či vyhledejte nožíře ve vašem okolí. Kdo ví, možná vás toto řemeslo uchvátí natolik, že si ho budete chtít sami vyzkoušet.

Read more

Local News