Nová realita realitního trhu | Růst prodejů, lepší nálada i platební morálka

Share

Pět let čekali developeři a realitní makléři na oživení trhu. A dočkali se. Zlepšilo se také podnikatelské prostředí a splatnost závazků v realitách.

Nejprve trocha pochmurnější historie.

Analýza ČNB uvádí, že v oblasti nemovitostí v roce 2012 klesaly ceny bytů, u některých tříd dokonce již čtvrtým rokem. Současně přitom poklesl počet uskutečněných obchodů a zhoršily se prodeje nových bytů.

Vše se v dobré obrací

Na druhé straně došlo i k částečné kompenzaci díky dobíhajícímu poklesu cen nemovitostí a lepšímu přístupu k hypotečním úvěrům. Snížily se úrokové sazby hypotéky, díky nastavení sazeb ČNB na historická minima.

Ke konci roku 2013 byla situace na realitním trhu optimističtější.

Dobrá zpráva

Developeři i realitní makléři hlásí již několik měsíců růst prodejů, a tedy zvýšenou poptávku. Kupující pravděpodobně využívají současný stav na trhu, kdy se reálné hypotéční sazby pohybují na historických minimech.

Po pěti letech poklesu cen bytů jsou reálné první náznaky obraceného trendu, což koresponduje s předpokládaným budoucím vývojem ekonomiky dle současných předpovědí.

platební morálka v realitních činnostech

Faktury se proplácejí rychleji

Platební morálka se i v případě realitního trhu trendově značně zlepšuje a od dob hospodářské krize doba po splatnosti faktur stále klesá.

V červnu 2014 se platební morálka trendově ocitla na relativně nízkých 11 dnech. Cyklická složka, zohledňující ekonomický výkon, v posledním období nenaznačuje významnější výkyvy.

Ani do budoucna nelze očekávat zhoršování, spíše naopak. Od konce roku 2013 tak můžeme celkově v odvětví pozorovat stabilní dobu úhrady 11 dnů po splatnosti s obdobným výhledem do dalších období.

Autoři: Michal Řičař, Ruben Vančo

Read more

Local News