Nejznámější konspirační teorie, které nahlodají i tebe!

Share

Jedna realita a dva protichůdné názory. Skutečně byly některé události řízené mocnými lidmi? Opravdu existují ti “nahoře“, kteří jen tahají za nitky a my “obyčejní“ smrtelníci o tom nemáme nic vědět?

Některé konspirační teorie vyděsí, jiné pobaví. Řada z nich způsobí nepříjemné mrazení, jiné rozesmějí. Jaké jsou ty nejznámější, které dodnes hýbou světem?

Proslulé přistání na Měsíci

Jedná se o jednu z nejpopulárnějších konspiračních teorií vůbec. Podle ní bylo přistání na Měsíci posádky Apolla 11 jednou velkou mystifikací vlády Spojených státu amerických. Veškeré fotografie a další materiály měly být zfalšované. Této teorii se zabývala v roce 2001 televizní stanice FOX ve svém pořadu nazvaném “Konspirační teorie – Opravdu jsme přistáli na Měsíci?“, ta se zaměřila na skutečnosti, jenž oficiální prohlášení vlády USA zpochybňují.

Zastánce teorie Bart Sibrel nazval druhého muže na Měsíci prolhaným zbabělcem, za což si od astronauta vysloužil ránu do zubů

Čtěte více: Přistáli Američané doopravdy na Měsíci?

Podprahová reklama nás ovládá

Další oblíbená teorie se zabývá podprahovou reklamou. Pokud vás po shlédnutí filmu přepadla nutkavá potřeba koupit si určitý druh zboží, pak je možné, že jste byli vystaveni skryté reklamě, která se díky filmu dostala do vašeho podvědomí. Jedna sekunda filmu je tvořená 24 políčky, které lidský mozek nevnímá jako 24 obrázků, ale jeden celek . V případě, že se do jednoho políčka vloží nějaký text, pak není žádná šance, že jej zaregistrujete. Ovšem podvědomí jej přečte a zapamatuje si ho. Ve chvíli, kdy se vám políčko připomene, třeba při pohledu na to zboží, podvědomí vám vyšle signál, že byste si měli produkt koupit.

Čtěte více: Podprahová reklama působí i na vás

Útoky z 11. září

Zastánci vládního spiknutí proti svým vlastním občanům tvrdí, že vysvětlení události z 11. září 2001 má mnoho trhlin, nejasností a je nelogické, přicházejí tak s vlastní verzí toho, jaký byl skutečný důvod útoků na “Dvojčata“. Podezírána je tehdejší Bushova administrativa, představitelé vojensko-průmyslového komplexu z předem naplánované akce. Ta měla být vedena proti vlastnímu národu s cílem získat nepřítele, proti němuž by mohla být vedená válka a zbrojařský průmysl potažmo celá ekonomika by tak potřebné oživení.

Útoky měly rovněž naklonit veřejné mínění pro správnost válečného tažení do zemí bohatých na naleziště ropy a zemního plynu. 

Vražda princezny Diany

Dohady, dohady a zase jen dohady? Konspirační teorie týkající se princezny Diany pochází od miliardáře Mohameda al-Fajeda (otce Dianina milence Dodiho, který během nehody také zemřel). Dle al-Fajeda nebyla nehoda nešťastnou náhodou ale politicky zosnovanou vraždou britské rozvědky. Vyšetřování z roku 2006 bylo uzavřeno s tím, že nehodu způsobila velká rychlost, alkohol v krvi řidiče a nepřipoutání pasažérů.

Spiknutí farmaceutických korporací

Asi každému chlapovi je jasné, že ve farmaceutickém průmyslu se točí velký objem financí. To vede ke kontroverzím kolem některých léků, v nichž svou hlavní roli mají farmaceutická lobby. V praxi jde o to, že farmaceutické firmy ovlivňují legislativu ve svůj vlastní prospěch samozřejmě na účet koncových zákazníků, tedy pacientů. Konspirační teorie tvrdí, že ovlivněny jsou i jednotlivé výzkumy, obecně se má za to, že peníze jsou těm vědcům, kteří podporují farmaceutický průmysl.

Objektivita výzkumu léků? Nic takového prý není!

Lékaře a vědce obviňují i slavná jména, například herečka Jenny McCarthy přišla v minulosti s obviněním, že léky určené pro děti ve skutečnosti podporují vznik autismu.

Zavradění prezidenta Kennedyho

John F. Kennedy byl zastřelen v pátek 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu. Dle oficiálního vyšetřování byl vrahem Lee Harvey Osvald, ovšem dodnes existuje řada otázek, jenž nebylo zodpovězené. Mimo jiné i ta, zda měl Osvald komplice nebo jestli jednal na rozkaz organizované skupiny. Byla v tom politika nebo šlo o pomstu žárlivého manžela. Vyšetřovací Warrenova komise uzavřela případ s tím, ýe Osvald jednal sám, Senátní výbor House Select Committee on Assassinations naopak tvrdil, že Osvald jednal na popud neznámé skupiny.

No a konspirační teorie byla na světě. 

 Smrt Paula McCartneyho

Dle této konspirační teorie zemřel Paul McCartney na konci 60. let. Manažer Beatles se bál, že kapela tak skončí a rozhodl se tuto událost před veřejností utajit. Najal Paulova dvojníka, který měl podobný hlas a zesnulého prý nahradil. Ovšem z nepochopitelného důvodu se manažer rozhodl zanechávat nápovědy, které by ty chytřejší z nás měly navést na to, že McCartney je ve skutečnosti mrtev. Tak kupříkladu na na albu Abbey Road, kde čtveřice přechází po přechodu, jde Paul jako jediný bos a nedrží krok s ostatními. Ti, kteří chtějí hudební legendu vidět jako mrtvou věří, že jde o jednoznačný důkaz smrti slavného hudebníka.

Nám se to až tak jednoznačné nezdá…

Read more

Local News