Největší evropské sochy jsou jedna velká óda na Rusáky

Share

Foto: wikipedia.org

Celosvětově největší sochy jsou jednoznačně sochy Buddhy rozmístěné různě po Asii. My jsme se zaměřili na krajiny nám blíže a sestavili jsme žebříček nejvyšších soch Evropy. 

V seznamu monumentů jednoznačně převažuje ruský vliv a druhá světová válka. Je vidět, že Rusové jsou na své skutky za 2. světové války, opravdu hrdí. 

5. Alyosha monument – 35.5m – Rusko Murmansk

Tento monument je postaven ruským letcům, vojákům a námořníkům ze druhé světové války. Ta je Rusy označována jako Velká vlastenecká válka. Socha zobrazuje vojáka v kabátu s přehozenou puškou přes rameno.  

Voják kouká na západ, směrem k Údolí slávy, kde se odehrály v roce 1941 první krvavé bitvy s Němci.

Foto: wikipedia.org

 

4. Socha Krista Krále – 33m – Polsko

Největší socha Ježíše na světě se nachází ve městě Świebodzin, kde jinde než v Polsku. Je relativně nová, odhalena byla totiž 6. listopadu 2010. Projekt byl veden Sylwester Zawadzki, vysloužilým polským knězem. Aspoň se mají v Polsku konečně k čemu modlit. 

Foto: wikipedia.org

 

3. Mother Motherland – 62m – Ukrajina Kijev

V hlavním městě Ukrajiny se tyčí 62 metrů vysoká socha z nerezové oceli. Je součástí muzea druhé světové války. Celá konstrukce, včetně podstavce měří 102m, pohled na tento monument musí být úchvatný. V levé ruce drží Státní znak Sovětského svazu.

mother motherland

Foto: wikipedia.org

 

2. Matka Vlast volá – 85m – Rusko Volgograd

Tato monumentální socha, stojící nad Volgogradem má celých 85 metrů (včetně meče, samotná postava má 52 metrů). Je součástí památníku Bitvy o Stalingrad postaveného v roce 1967. Socha je vlastně bohyně Niké, alegorie vlasti, volající své syny do boje. K dílu se může podepsat sochař J. V. Vučetič a inženýr N. V. Nikitin. 

Památník není na tomto místě postaven náhodou. Odehrály se tu totiž největší boje a považuje se za symbolické místo, kde došlo k obratu.

matka-vlast-vola

Foto: wikipedia.org

 

1. Peter the Great Statue – 96m – Rusko Moskva

Největší socha v Evropě se tyčí v Moskvě a je zasvěcena Ruskému námořnictvu, které vzniklo za vlády Petera I. V roce 1997, kdy byla socha odhalena, oslavila 300 výročí námořnictva. Bohužel se tento výtvor od designéra Zuraba Tsereteliho nelíbil agentuře Reuters, která ho v roce 2008 nominovala do desítky nejošklivějších staveb světa.


Foto: traveljournals.net 
 

Read more

Local News