Nejslavnější atentáty českých dějin

Share

Zajímá Vás jaké nejslavnější atentáty se odehrály v našich českých dějinách? Jestliže ano, tak nepřestávejte číst!

1. Sv. Václav

Kníže Svatý Václav, o kterého se od jeho útlého věku starala babička Ludmila, byl popisován za zlatého krále. Za jeho vlády byla doba popisována jako zlatý věk a Svatý Václav se obrovskou měrou postaral o růst a prosperitu naší země. Známý byl převážně tím, že pomáhal všem chudým a nemocným. Ovšem jeho bratr, kterému se nikdy nedostalo tolik slávy, jeho prosperitu neunesl a v září roku 935 ho poslal na křtiny, kde ho poté on a jeho komplic ubodali.

2. Albrecht z Valdštejna

Byl označován za jednoho z nejslavnějších panovníků našich dějin. Proslul především svým postojem kariéristy, ovšem i jako skvělý vojevůdce při třicetileté válce. Se svojí armádou vybojoval spousty důležitých vítězství. V roce 1634 mu byl nabídnut český trůn za to, že přejde k Francouzskému vojsku. Albrecht se stále nemohl rozhodnout a nakonec na to doplatil. Roku 1634 byl sesazen a prohlášen za zrádce. Albrecht byl poté po neúspěšném pokusu se spojení se s Švédy v Chebu přepaden a zabit. Dodnes není zcela jasné, kdo celý atentát zorganizoval.

3. Sv. Ludmila

Kněžna Ludmila přijala křesťanskou víru a se svým manželem se stali slavnými propagátory této víry. Bořivoj šířil víru ohněm a mečem zatímco Ludmila se spokojila s dobrým slovem. Stejně vychovala i svého syna Václava, kterému též vnukla křesťanskou víru. Tímto si ovšem vysloužila nenávist snachy Drahomíry, která nechala roku 921 Ludmilu nájemnými vrahy uškrtit.

4. Alois Rašín

Rašín se stal první československý ministr financí, který provedl roku 1919 úspěšnou odluku od měny rakouské, která rychle slábla – tímto položil základ stabilní české koruny. Jeho reformy se ovšem přestávali výše postavenému „ansáblu“ líbit a roku 1923 byl v Žitné ulici zastřelen.

5. Reinhard Heydrich

Největší prominent nacistického režimu. Byl šéfem SS – též byl jmenován říšským protektorem Čech a Morava a brzy po svém jmenování rozpoutal řadu poprav. Roku 1942 na něj parašutisté Kubiš a Gabčík spáchali atentát. Za jeho smrt se nacisté pomstili vlnou krutého teroru a vypálení obcí Lidice a Ležáky.

Read more

Local News