Nejnovější studie expertů na téma „Jak marihuana ovlivňuje tělo“

Share

Nemalá část zemí světa je vůči lehkým drogám poměrně tolerantní – vezměme si známé americké puritány jako příklad. Tam aktuálně osmadvacet států povoluje její legalizaci pro zdravotní užití, přičemž celých devět z nich snese marihuanu i pro osobní použití kdykoliv. Nicméně fakt, že se takto používá v lékařství z ní ještě zákonitě nedělá i stoprocentně zdravou věc, je to tak?

Takže, nejnovější studie čítající téměř pět stovek stran na téma zmíněné v nadpisu a publikovaná pod „National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine“ je největší a nejrozsáhlejší průzkum na toto téma od roku 1999 a jako takový přináší několik nových zásadních odhalení.

Je tu zcela nezvratný fakt, že marihuana má jisté terapeutické účinky. Tak kupříkladu, je tu důkaz o marihuaně o kanabinoidech v ní, jenž jsou efektivní v případě chronické bolesti, pomáhají v případě post-chemoterapeutických nevolností a zvracení či u roztroušené sklerózy.

Na druhou stranu, není tu důkaz o vlivu na rakovinu všech typů, syndrom dráždivého tračníku, epilepsii, ALS a Parkinsonovu chorobu. Umírněná konzumace a rakovina plic, hlavy a krku s ní taktéž nebyla spojena jakkoliv. Zcela pak chybí a nejsou důkazy ohledně prostaty a rakoviny močového měchýře.

Je ovšem nutno zmínit i to, že výzkumníci odhalili i to, že marihuana kouřená zhoršovala již existující dýchací problémy a zajišťovala svým kuřákům mnohem častější případy bronchitidy. Není zde ovšem ani důkaz, že by vám snad marihuana zvyšovala riziko infarktu, nedejbože způsobovala předčasné úmrtí obecně.

Pokud se právě chystáte jít si zapálit něco z uschovaných zásob, když jste se u nás ujistili, že je to přece (skoro) zdravé, tak ještě pamatujte i na to, že marihuana způsobuje mnohem více lidských nehod, nežli čistá hlava (primárně v autě logicky). A jsou tu i podklady svědčící v její neprospěch při učení, paměti a udržení pozornosti.

Přirozeně platí fakt, že když někdo něco nezkoumal, nemusí to ještě znamenat ani jedno ani druhé. Ještě je ohledně této tématiky hodně bílých míst k prostudování, takže celá věc ještě může přinést nejeden zajímavý a extrémní poznatek v obou směrech spektra škodí-neškodí.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News