Nejčastější příčiny smrti aneb co vás zaručeně zabije

Share

Nejčastější příčiny smrti podávají informaci nejen o kvalitě zdravotní péče, ale v menší míře i o převládajícím životním stylu populace. Víte, že nemůžete žít věčně, ale můžete vědomě ovlivnit, jak a na co zemřete. Zpříjemněte si své přemítání o smrti, koneckonců, jak už pravil Woody Allen: „Viděno z té lepší stránky je smrt jednou z mála věcí, kterou lze realizovat pohodlně v leže.“

V naší zemi je zdravotní péče na slušné úrovni, proto umíráme čím dál starší a starých lidí přibývá. Muži umírají zhruba o 7 let dříve než ženy, přesto se dožívají velmi vysokého věku.

Za rok 2010 zemřelo v ČR 106 844 lidí, rok od roku je to číslo podobné. A nejvíce lidí zemřelo ve věkové kategorii 80-84 let. Se stoupajícím věkem zemřelých se některá onemocnění stávají častějšími než jiná, např. Alzheimer, Parkinson. Podívejte se však, na které nemoci nejčastěji umíráme.

Základní příčiny smrti v ČR z r. 2010

Do statistik se uvádí prvotní (základní) příčiny smrti, což jsou onemocnění nebo situace, které postupně skrze další problémy, které přináší, vedou až ke smrti.

Nemoci oběhové soustavy

Mezi ty úplně nejčastější příčiny smrti patří nemoci oběhové soustavy, na ty r. 2010 zemřela polovina všech lidí (tedy více než 50 000 z celkového počtu zemřelých). Nejfrekventovanější z nich byly infarkt myokardu, cévní nemoci mozku a ostatní formy ischemické choroby srdeční. Tato příčina smrti je každoročně v ČR na prvním místě.

Při infarktu myokardu (srdeční mrtvice) dochází k ucpání srdeční tepny krevní sraženinou a ukládáním cholesterolu, což zabrání zásobování srdce kyslíkem. Vyvolává ho špatná životospráva, stres a kouření. K cévním nemocem mozku dochází obdobně.

Rakovina

Na druhé příčce se pravidelně umisťuje rakovina. Na tu r. 2010 zemřela čtvrtina všech zemřelých (více než 25 000 lidí). Je to česká specialitka, v ČR je vyšší přirozená radioaktivita, proto je tu také vyšší výskyt rakoviny než v jiných zemích.

Rakovina se vyznačuje tím, že některé vlastní buňky v těle se začnou nekontrolovaně rozrůstat a šířit se (metastázovat) i do jiných částí těla, až to dotyčného zabijí. Rakovin je mnoho druhů, napadá totiž nejrůznější orgány a části těla. Např. velice rozšířenou v ČR je rakovina tlustého střeva, která se navenek projeví nejprve jako chronická zácpa a krvácení z konečníku. Pro muže jsou také typické nádory prostaty, kdy prvním indikátorem může být časté močení.

Nemoci dýchací soustavy

Přes 6000 osob zemřelo r. 2010 na nemoci dýchací soustavy, z toho polovina případů podlehla zánětům plic.

Záněty plic napadají dolní cesty dýchací (především průdušky a plíce). Způsobují je bakterie, viry, plísně. Spolu s vysokou horečkou a rychlým těžkým průběhem způsobují smrt.

Vnější příčiny nemocnosti a úmrtnosti 

Do kategorie vnějších příčin se řadí různé úrazy, nehody a sebevraždy. Nejčastěji jde o vdechnutí potravy s následným udušením (žaludeční šťávy spálí plicní tkáň), autonehody atd. R. 2010 na tuto příčinu zemřelo asi 6000 lidí, z toho 1500 osob odešlo ze světa dobrovolně.

Nemoci trávicí soustavy

R. 2010 zemřelo na nemoci trávicí soustavy asi 4000 osob. Mezi rozšířené nemoci trávicí soustavy patří např. žaludeční vředy, které vznikají v důsledku vymizení ochranného hlenu, což způsobuje, že stěna žaludku je rozleptávána kyselinou chlorovodíkovou obsaženou v žaludečních šťávách. Při neléčení může vřed prasknout a způsobit smrt. Vředy mohou způsobovat různé infekce nebo nadměrný stres.

Další příčiny

Další příčiny uváděné ve statistikách už nejsou tak časté. Patří mezi ně různé infekční a parazitární nemoci, nemoci nervové soustavy, některé stavy vzniklé v perinatálním období (různá postižení novorozenců, zranění při porodu), vrozené vady, deformace a chromozomální abnormality (např. rozštěp páteře), nemoci krve, krvetvorných orgánů a imunitního systému (např. AIDS), nemoci endokrinní, výživy a přeměny látek, duševní nemoci a poruchy chování, nemoci oka, ucha a bradavkového výběžku, nemoci močové a pohlavní soustavy, nemoci kůže, svalové a kosterní soustavy, těhotenství, porod, šestinedělí…

Jak natáhnout bačkory snadno a rychle

Mnoho čtenářů to asi nepotěší, ale žádný univerzální návod na to neexistuje. Jistě si každý vybaví některého svého přestárlého „nesmrtelného“ známého, který dodržuje všechny následující zásady a přesto ne a ne natáhnout brka. Anebo zarytého zastánce zdravého životního stylu, který se nedožil padesátky. I tak není ještě vše ztraceno, osud se dá i popostrčit, a pokud nejste nedočkaví sebevrazi, stačí si jen počkat a vaše snaha přinese kýžené ovoce.

Můžete si vybrat smrt podle svého gusta a podle toho přizpůsobit svůj životní styl. Vyhovovala by vám malá mrtvička, nebo rakovina prostaty?

Zásady rizikového chování

Pro začátek vykouřit alespoň krabičku cigaret denně, zapíjet to alkoholem, brát lehké i tvrdé drogy, stravovat se denně ve fastfoodech, vyhýbat se jakékoliv činnosti, která by se dala považovat za sport, maximálně provozovat extrémní sporty (např. nadělat si hromadu nepřátel), odstěhovat se do regionu s mizerným životním prostředím a kde je vyšší radioaktivita, pracovat do roztrhání a neumět odpočívat (oddávat se přesladkému stresu), provozovat sex bez ochrany, nerespektovat pravidla silničního provozu, vystavovat se napospas nemocným prskajícím lidem, usínat na horkém letním slunci, nejlépe opilý a nechráněný opalovacím krémem, to samé praktikovat v zimních měsících na zasněžené lavičce v parku (to se klidně i tím opalovacím krémem namažte). Jistě vás napadne mnoho dalších zásad. Ale ta nejdůležitější je: pro zvýšení svých šancí je dodržujte všechny a dělejte to často a pravidelně.

Vytoužený výsledek na sebe určitě nenechá dlouho čekat. 

Read more

Local News