Mužská neplodnost, prokletí naší doby

Share

Mužská neplodnost rok od roku stoupá a počít dítě přirozenou cestou bývá stále větší problém. Neplodnost se u mužů vyskytuje přibližně stejně často, jako u žen, nicméně příčiny se mnohem hůře odhalují a následná léčba má nejisté výsledky.  

Podle Světové zdravotnické organizace se za posledních 50 let zhoršila kvalita spermií až o 100%, což je dost alarmující zjištění. V současné době, když má muž 15 miliónů spermií na jeden mililitr, tak se zdá být super plodný, zatímco před půl stoletím by byl jeho spermiogram považován za spíše podprůměrný.

Vyšetření, které odhalí mužskou neplodnost

Na rozdíl od žen, je mužská neplodnost odhalena poměrně rychle, stačí odevzdat vzorek spermatu a do pár hodin každý muž ví, na čem je. Dnes bohužel nemůže být jistý, zda jeho reprodukční zdraví je v pořádku.

 Při vyšetření spermatu se zjišťuje jaká je koncentrace spermií, jejich pohyblivost, morfologie (neboli tvar), objem ejakulátu a jeho vazkost. Dále pak přítomnost dalších buněk (kulaté buňky). Pokud kterýkoliv z kritérií není v normálu, dochází ke snížené plodnosti muže.

Spermiogram nám dá jasné výsledky, ovšem příčiny neplodnosti se už zjišťují o něco hůř. Příčin je totiž opravdu celá řada a ne vždy se je podaří odhalit. Nejčastěji jsou na vině nemoci prodělané v dětství i v dospělosti (například příušnice), nezdravý životní styl (kouření a alkohol), nadbytek stresu, mechanické poškození, genetické poruchy a poruchy sexuální funkce. Roli v mužské potenci hraje také věk.

Co dál?

V případě mírně vychýlených hodnot u spermiogramu, mnohdy postačí konzervativní léčba. Většinou postačí změna životního stylu a úprava jídelníčku. Zařadit do stravy vitaminy E a C, které příznivě působí na tvorbu spermatu. Výsledný efekt se objeví nejdříve za 2 až 3 měsíce (obnova spermií trvá více než 72 dní).

Pokud je kvalita spermiogramu nízká, bývá muž odeslán na specializované pracoviště k andrologovi, který se pokusí odhalit příčinu jeho problémů. Andrologie se zabývá patologií mužských reprodukčních funkcí, hlavně diagnostikou a léčbou mužských poruch plodnosti. Většinou úzce spolupracuje s centry asistované reprodukce.

Podaří-li se diagnostikovat skutečnou příčinu mužské neplodnosti, zahájí se léčba. V některých případech je v hodné přistoupit k hormonální léčbě, jindy se podávají antibiotika nebo lékař rozhodně o chirurgickém zákroku.

Léčba u mužů nemá zatím prokazatelné výsledky a lékaři mnohdy páru doporučí, aby se obrátili na centrum asistované reprodukce.

Umělé oplodnění (IVF) 

Stejným tempem, jakým klesá počet spermií u mužů, naopak stoupá popularita asistované medicíny. Největšího ohlasu se dočkala metoda ICSI neboli intra cytoplazmatická injekce spermie, která je hojně využívaná v případě špatného spermiogramu. Princip je jednoduchý, embryolog vybere jednu spermii, kterou vpraví přímo do vajíčka a zvýší tak možnost úspěšného oplodnění.

Méně invazivní, a o mnoho levnější metodou, je takzvaná Intrauterinní inseminace (IUI). Tato metoda je vhodná jen u lehce snížené mužské plodnosti. Podstatou této metody je usnadnění cesty spermie k vajíčku tak, že v době ovulace se speciálně upravenou trubičkou vstříkne sperma ženě do děložní dutiny. Úspěšnost bývá kolem 15 %.

Prevence

Mužské neplodnosti se předcházet nedá, nicméně prevence může představovat jisté zlepšení. Jde především o zdravý životní styl, méně kouření a alkoholu, naopak více pohybu. Doporučuje se nenosit příliš těsné prádlo a dlouhé koupele v horké vodě (teplo nemají spermie rády). 

Read more

Local News