Může zelený čaj vyrušit naši mizernou dietu a nadváhu?

Share

Co se týče západního stylu diety, tak ta má k ideálu zcela jistě velmi, velmi daleko. Je totiž bohatá na sladká jídla a ani tukem se v ní nijak nešetří. Naopak kde to západní civilizace moc nepřehání, tak s celozrnými věcmi. Jak již víme z nespočtu jiných podobných článků, je to situace (a zázemí) dost část spojované s řadou problémů (kognitivní problémy mozku namátkou) a dokonce i stále větším úbytkem spermií. Jak se ale zdá, je tu přece jen něco, co může vliv těchto nepříjemných faktorů trochu „ztupit“ – zelený čaj!

V rámci této studie byly myši rozděleny na tři skupinky. Jedna jedla dietu standardní, druhá bohatou na tuky a cukry, no a třetí sice taktéž stravu bohatou na tuky a cukry, ovšem dostala k tomu ještě EGCG (antioxidant nalézající se bohatě v zeleném čaji). Takto pokračovali v testech po celých 16 týdnů.

Jak se dá očekávat, myši, jenž jedly stravu tučnou a s velkým obsahem cukrů, nabraly nejvíce váhy proti těm, co jedly běžné dávky. Kupodivu ale, i ty druhé (i.e. cukr + tuk) byly pořád těžší, jak myši, jenž jedly totéž, co ony, jen s oním EGCG antioxidantem! A co je též nesmírně zajímavé: skupinka se stravou s vysokým obsahem tuků a cukrů nakonec skončila ve výsledku s horší pamětí po testech v bludištích (jenž všechny skupiny absolvovaly).

EGCG nejenom, že snížil poškození a degradaci neuronů v jejich mozku, ale i zlepšil inzulinovou rezistenci (neschopnost lidského těla absorbovat cukr z krve a využít ho pro energii) + potlačil podráždění v mozku způsobené západní dietou.

Je ale určitě pravdou, že tato studie byla uspořádána pouze na myších a ne na lidech, takže leccos možná v určitých detailech proběhne zrovna u nich trochu jinak či s jiným efektem, ovšem jedno se jistě nedá zpochybnit nikdy a nikým – pozitivní vliv zeleného čaje na mysl i zdraví je neoddiskutovatelný.

A když už nechcete držet dietu, proč se aspoň nepřemoci a nedat si právě zelený čaj? Jistá jiná studie z roku 2016 totiž ukázala, že lidé s centrální obezitou (tedy obezitou v centrální části těla – hrudník + břicho) zpozorovali, že pití velkých dávek zeleného čaje po 12 týdnů jim snížilo jak váhu, tak i obvod hrudníku a stejně tak i BMI (Body Mass Index).

Zdroj + foto: www.menshealth.com

Read more

Local News