Muž proti muži – Jak se bránit a jak se prát?

Share

Už nějaký ten čas poctivě trénujete a získáváte sílu? Máte pocit, že díky svalovému základu jste neohroženým bojovníkem, který v případě potřeby skolí jednou ránou hospodského rváče i zloděje kabelek? Pokud jste se doposud prali jen s přísným jídelníčkem, je vcelku pravděpodobné, že svého protivníka k zemi jen tak nepošlete.

Díky troše svalů z vás Jackie Chan nebude! Je třeba znát techniku boje.

Na síle záleží, ale…

Je skvělé, že máte sílu, ale v boji vám může být málo platná. Silou přeperete o polovinu menšího chudáka, který se vůbec prát neumí. Síla je základ, ovšem technika je to, co z vás udělá vítěze. Převážná většina nabušených svalovců je příliš pomalá a také velmi snadno předvídatelná. Pokud se proti vám postaví člověk ve rvačkách sběhlý, nebude mu dělat žádný problém zjistit, jaký bude váš další úder a snadno se mu tak vyhne.

Technika boje, to je oč tu běží

Díky dobře zvládnuté bojové technice nebude zapotřebí svalů Pepka námořníka. Věnujte učení čas a píli, výsledky se projeví brzy.

Naprostým základem je postavení. Jednu nohu mějte více dopředu, druhou mějte dozadu tak, aby jste stále lehce bokem. Ideální vzdálenost mezi chodidly poznáte tak, že zadní nohou pokleknete směrem k té přední. Na zemi stůjte plnou vahou, naklonění spíše na špičky, pokrčení v kolenou. Nejdříve vám tento postoj bude připadat nepřirozený, ale po čase bude zázemím, z něhož budete pálit své první a hlavně dobře mířené rány.

Co se těch úderů týká, nutností je dobře zpevněná pěst. Rozhodně se vyvarujte schovávání palce pod prsty, tedy pokud si jej nechcete schválně zlomit. Palec mějte vždy na prstech, jemně ohnutý, aby nevykukoval přes klouby. Při úderu držte zápěstí zpevněné, při dopadu by se nemělo ani pohnout.

Pomoc může zpevnění bandáží. 

Efektivní rána je taková, do níž vložíte sílu a váhu celého těla. Jemně natočte rameno ruky, kterou chcete udeřit, na stranu a poté ruku s pohybem ramenem dopředu vyrazte. Při každé ráně točte rameny ze strany na stranu, podle toho, jakou rukou budete chtít udeřit.

rvacka-jak-se-prat-1

Důležitá je také rychlost. Chcete-li získat bojovou výhodu, pracujte na své rychlosti. Čím dřív udeříte, tím méně náznaků vaše tělo ukáže a vy tak získáte vyšší šanci dobře mířené rány. Při úderu myslete na to, že protivník vám může úder vrátit, druhou rukou si tedy obličej aktivně kryjte.

Důležitým krokem je vzdálenost. Při úderu se nezaklánějte ani příliš nepředklánějte. Jděte k protivníkovi blíže a do úderu tak nebudete muset dát tolik síly. Vzdálenost si nacvičte na boxovacím pytli.

Naučte se pár triků z bojového sportu MMA

Read more

Local News