Moje povolání: Dálniční policista

Share

Mnoho lidí je nemá rádo, dávají pokuty, měří rychlost a staví projíždějící auta. Ale přiznejme si, jsou prostě potřeba. Jsou to právě oni, kdo drží většinu řidičů na uzdě. Rozhovor s dopravním policistou o jeho práci.

Dobrý den, řekněte nám nějaké informace o sobě, odkud jste, co děláte, popište svou práci, vaše koníčky, rodinný stav atd.
Dobrý den, tak jmenuji se Pavel Strámský je mi 33 let, bydlím v Olomouci, kde také dělám dálničního policistu. Mezi mé koníčky patří zejména fotbal (který jsem 8 let závodně hrál), dále střelba a Thai Box (Thajská verze boxu)

Co přesně tedy u policie děláte a jak dlouho na této pozici jste?

Jak jsem řekl, jsme u dopravní policie (státní) a dělám dálničního policistu – specializace na měření rychlosti. Na této pozici jsem již před 5 let. Moje předchozí pozice byla u Městské police – strážník

Jak dlouho jste celkově u policie?

Ehm, bude to již 10 let.

To je dlouhá doba, stále vás tato práce baví (naplňuje)?

Ano, vždy jsem si přál být dálničním policistou – už jen kvůli pořadu Kobra 11 (smích). Jde o práci, ve které se stále učíte, nikdy nevíte, co váš čeká, co se další den stane, je to práce plná změn a adrenalinu a to mě baví.

Takže si nedokážete představit, že byste seděl někde u monotonií práce celý den v kanceláři?

To opravdu ne, přímo mě to děsí. Musím být venku v terénu, jinak bych to asi už nezvládl.

Co plat, často se mluví o nejrůznějších reformách, snižování platů, stop rentám atd. bojíte se?

Ano, ano policistům se rok co rok snižují stavy a platy, to co se děje na politické scéně nemá obdoby… Je to parta čů****.

Co si o počtu policistů myslíte vy?

Tak já jsem zcela opačného názoru než naše rádoby vláda. Policistů je potřeba více! Kriminalita rok co rok narůstá a policistů je stále méně a méně a pak si každý stěžuje, že v tomto státě nemá ochranu.

Co si myslíte o romské menšině?

Jelikož jsem pár let bydlel v Ústeckém kraji (Teplice, Most). Navíc tam mám matku s otcem, tak vím o romské menšině svoje. Nebudu se radši ani vyjadřovat, bylo by to hodně drsné a vulgární.

Zdědíte nám výši vašeho platu? Nebo to považujete za zcela soukromou věc?

Já v tom problém nevidím – můj hrubý měsíční příjem je kolem 34 000kč + občasné prémie, takže kolem 29 000 kč čistého měsíčně domu přinesu, což považuji za dnešní bídu jako solidní nadprůměr.

Jaké jsou platové rozdíly mezi jednotlivými pozicemi u státní policie?

Tak nejvíce berou kluci na kriminálce, tam se plat pohybuje okolo 35-45tis měsíčně hrubého. Nejméně bere klasická hlídka a strážníci – 18-25tis. Hrubého na měsíc.

Co policie městská?

Tak zde je ten rozdíl diametrální. Nejen, že městský policie nemá téměř žádné pravomoci, ani nárok na rentu, tak plat je také nic moc. Mají kolem 13-19tis. měsíčně hrubého což je slabý průměr.

V čem přesně spočívá vaše práce?

Tak je to různé, jednoduše: když se stane nějaká vážnější nehoda, při které je přivolána policie – obvolají se jednotlivé služební vozy a ten vůz co je inkriminovanému místu nejblíže na místo nehody dojede. Sepíše zprávu, všechno poznamená, změří, provede kontrolu a dechovou zkoušku. Toto je nejčastější náplň naší práce, často také měříme na určitých úsecích rychlost, či provádíme namátkovou kontrolu.

Máte nějaké zajímavé zážitky z měření rychlosti?

Tak jednou zde na Olomoucku na zdejší dálnici jel jeden chlápek 294km/h v novém Chevrolet Corvete (smích) když jsme to viděli, tak jsme tomu nemohli uvěřit (smích).

Tak to je slušná rychlost, co se v takové situaci dělá?

Tak hned jsme zavolali dispečink, sdělili jsme SPZ, kterou zachytila kamera – dispečink buďto vyhledá majitele a toho pak kontaktuje, popřípadě osobně navštíví, v krajním případě povolá policejního Passat a ten se dá do práce.

O nových policejních passatech jsem slyšel, upřímně myslíte, že by měli na takovou Corvetu nárok?

Tak já myslím, že ano. Tyhle Passaty jsou přeplňované až po uši a dá se s nimi jet zatraceně rychle. Jednou mě vzal kolega na okružní jízdu a měl jsem srdce v krku.

Zajímají vás auta jako obecně? Jaké vůbec vlastníte?

Ano, jsem velikým fanouškem automobilového průmyslu. U baráku mi stojí BMW 530d (Chip 200kw) a VW Passat 1.8t 20v turbo (chip 127kw) ale na policejního Passata výkonem vážně nemají (smích)

Co vaše další koníčky?

Tak fotbal už jen rekreačně není čas a na Thai Box chodím pravidelně (2x týdně) do místního klubu v centru Olomouce.

Proč zrovna bojový sport? Nějak Vás to naplňuje?

Tak Thai Box je i o kondici – je to řádný zápřah na svaly a já se tak držím ve skvělé kondici, navíc toto umění slušně ovládám a to se při mém povolání občas hodí.

Co manželka? Jak snáší vaší práci?

Manželka to bere jako každou jinou práci. Nic nenamítá.

Co zvýšené riziko? Nemá strach?

Je to práce jako každá jiná, pracovní úrazy jsou součástí každé práce. Zde tomu není jinak. Je to jen o mediálních faktorech. Zatímco zastřelený policista se omývá ve zprávách ještě týden. Po dělníkovi, na kterého spadlo lešení ani pes neštěkne.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí.
Není za co, mějte se.

Read more

Local News