MMA – základní informace a chvaty od mmacandy

Share

Co je to MMA?

V tomto roce začala TV Nova sport vysílat zápasy UFC a díky tomu stále stoupá obliba zápasů MMA, které lidem přibližuje výborný moderátor Ondřej Novotný a Viktor Pešta – jediný český zástupce v UFC.

UFC je největší organizace, která sdružuje MMA bojovníky a pořádá zápasy (anglicky: Ultimate Fighting Championship). MMA neboli Mixed Martial Arts je spojení různých bojových sportů. U nás se tomuto sportu také říká smíšená bojová umění. V MMA tak můžete vidět nejrůznější techniky z různých sportů, jako jsou box, karate, judo, jiu-jitsu, kickbox a další. Od počátku šlo o to, najít ten nejefektivnější způsob boje. V počátcích tohoto sportu na sebe tak mohli narazit zástupci jednotlivých bojových sportů – nyní už dochází k prolnutí jednotlivých bojových umění a bojovníci se snaží přizpůsobovat svým protivníkům.

Mají zápasy MMA pravidla?

Zápasy se konají v oktagonu – osmiúhelníku, který je obehnán pletivem, někdy označený i jako klec. Počet kol je omezený obvykle na 3 kola po 5 minutách, titulové zápasy pak na 5 kol po 5 minutách. Zápasy mají velmi přísná pravidla, kde jsou zakázány údery do genitálií, do očí, je zakázáno kopat do hlavy a temena hlavy, pokud se soupeř dotýká 3 body země, např. klečí. Dále jsou zakázány páky na malé klouby jako zápěstí či prsty. Soupeři se nesmí držet za trenky a nesmí se přidržovat klece. Na toto vše dohlíží rozhodčí, který je v ringu. Zápas pak sledují další 3 rozhodčí, kteří hodnotí zápas a dávají v každém kole body. Zápasníci používají chrániče zubů, suspenzor a speciální rukavice.

Jak může zápas dopadnout?

Je několik způsobů, jak vyhrát — knockout K.O. – soupeř skončí na zemi a není schopný vstát, vzdáním soupeře (submission) hlavně při pákách, zastavení rozhodčím – technické K.O. neboli T.K.O., vážnější zranění, které znemožňuje pokračování v zápasu (injury) nebo výhra na body (unanimous decesion), které rozdají rozhodčí..

Bojovníci se dělí podle stylu boje na:

Striker – tito borci rádi boxují ve stoje a brání se bojům na zemi – zápas se snaží rozhodnout K.O.

Wrestler – tito borci rádi bojují na zemi – kde svého soupeře dobijí

Grappler – často borci ovládající jiu-jitsu, kteří nasazují různé techniky a páky na soupeře a tím ho donutí vzdát

Stejně jako v jiných bojových sportech se dělí zápasníci do váhových kategorií, těch je 8 u mužů a 2 u žen.

Jak se naučit základní techniky MMA?

Ve svém okolí najdete celou řadu gymů po celé ČR, kde se můžete začít učit základům MMA. Nejznámější najdete v Praze a Brně. Na internetu je celá řada videí, mezi zajímavé hlavně pro muže patří youtube kanál mmacandy, kde Vám spoře oděné holky vysvětlí základy jednotlivých technik:

Jedná se například o chvat „Kimura“.

Další z videí nazvané „Guard escape“…

A jak se líbí sport MMA Vám? 

Read more

Local News