Michaelkas hunting aneb česká dívka loví po celém světě

Share

Michaela Fialová je dívka která byla vychována českou myslivostí a však brzy jí byla pouze Česká republika malá a tak se začala vydávat do jiných států a posléze kontinentů. Publikováním svých loveckých dobrodružství se snaží poukázat na důležitost lovu, ochrany přírody a přibližování lovecké kultury v jiných zemích ostatním lovcům.

Jak se holka dostane k tomu že se stane lovcem? Není lepší si maso koupit?

Vyrůstala jsem s otcem, který byl myslivec. Pro mě je lov způsob jak trávit volný čas v souladu s přírodou a dodává mi adrenalin, který potřebuji k životu. Koupit maso je zajisté velice jednoduché, ale je potřeba si uvědomit, co tím podporujete. Nemusíte se hned stát lovcem, ale můžete se rozhodnout co budete jíst a odkud. Zvířata umírají a umírat budou pro naše potřeby, ale je zbytečné, aby trpěla více než musí. Můj názor je, že zvíře patří do přírody a má právo na život ve svém přirozeném prostředí, velkochovy a jatka jsou dle mého týráním a proto se snažím převážně konzumovat to, co ulovím.

Jak je to s lovy v Africe?

Paradoxně lovci, kteří jezdí do Afriky, jsou největšími ochránci tamní zvěře. Bohužel žijeme ve světě, kde jsou peníze vždy na prvním místě a to platí o Africe dvojnásob. Ve státech, kde byl vyhlášen zákaz komerčních lovů, byl zaznamenán dramatický pokles stavů zvířat. Bohužel, pokud se zakáže lov, zvířata ztratí svou hodnotu. Komerční lovy sice můžete odmítat z principiálně etických důvodů, ale prokázalo se, že zákazem komerčních lovů působíme populacím zvířat sice nechtěnou, ale o to větší škodu. Jakmile zvířata přestanou být ekonomicky výnosná, majitelé farem nebudou motivováni k udržování jejich populací a ochraně.

Jak takový lov probíhá?

Lovy probíhají na farmách, nenechme se zmást pojmem farma, protože africké farmy mají ohromné rozlohy. Lovcům dávají povolenky k lovu vždy farmáři jako vlastníci pozemku, na němž se zvěř loví. Ale existují druhy, např. antilopa vraná (Hippotragus niger), které podléhají CITESu. Stavy druhů podléhající této mezinárodní úmluvě kontroluje právě úřad Ochrany přírody a pouze ten může vystavit povolenky k lovu. Každá farma v JAR vlastní tzv. licenční sešit, kde je přesně uvedeno, jaké druhy se na farmě vyskytují a které smíte lovit. Nemůže se tedy stát, že by v důsledku lovů došlo k vyhubení určitého druhu. Všechny komerční lovy jsou prováděny za doprovodu profesionálního lovce, který má vědomosti o zvěři a dává závěrečné svolení k ulovení daného kusu zvěře. Afričtí profesionální lovci neuznávají lov z posedu, jak se běžně praktikuje u nás. Je možné lovit nejen kulovnicí, ale též lukem či kuší. Lukostřelba je stále oblíbenějším způsobem lovu i na ostatních kontinentech.

Za zmínku stojí skutečnost, že v jihoafrických novinách se běžně objevují inzeráty nabízející účast na loveckých táborech dětem přibližně od 5 do 12 let. Děti se učí lovit antilopy skákavé, stahovat kůže, stopovat zvěř a řadu dalších loveckých dovedností.

Jaké zbraně používáš?

Záleží na tom, co lovím. Převážně však kulovnici v ráží 308 win. Po téměř ročním pobytu ve Spojených státech jsem si našla zalíbení i ve střelbě z kuše a luku, což bohužel u nás zatím není legální.

Co je tvůj nej úlovek?

Dá se říct že každý úlovek má něco do sebe. Nejsem typ lovce, co loví výhradně kvůli trofeji, jde mi spíše o zážitky. Jedním z nejsilnějších byl lov kojota ve státě Indiana, kterého jsem si musela tzv. vysedět ve velkých mrazech. Dalším velikým dobrodružstvím byl lov zebry v JAR letos v dubnu.

Máš nějaké plány do budoucna?

Moc ráda bych sehnala více sponzorů a začala točit lovecká videa pro nějakou loveckou TV. Zda to vyjde, ukáže čas. Lovecký sen do budoucna je momentálně lov medvěda.

Co by jsi vzkázala lidem co tě na Tvém facebooku Michaelkas hunting uráží?

Je mi jasné že člověk, který strávil celý život v bytě ve městě moc nechápe, když vidí fotku na které jsem já a mám radost z úlovku. No zkuste si něco vychodit v buši nebo vysedět v mrazech a uvidíte tu radost. Jen bych požádala, než něco napíšete zamyslete se prosím nad tím jak zvířatům ubližujete Vy. Neznamená, že když to nevidíte, že se to neděje! Spousty zvířat umírají na jatkách v hrozných podmínkách a i když se stanete vegetariánem, uvědomte si, že vaše rostlinná strava musela někde vyrůst a zvířata z toho místa byla pravděpodobně taktéž násilně odstraněna, aby nepáchala škody na plodinách.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem, kteří mne podporují a Vaší redakci za zveřejnění článku.

Read more

Local News